GENÇLİK VE SPOR BAKANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ’TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

22 Haziran 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, EURO 2016’da ilk iki maç sonrası eleştirilerin odağı haline gelen Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ve futbolculara destek verirken, “Göğsünde ay-yıldızı taşıyan futbolcu ıslıklanmaz” dedi. Bakan Çağatay Kılıç, Terim ve futbolculara olan inancını ve güvenini de yineledi.

Bakan Çağatay Kılıç, A Milli Futbol Takımımızın EURO 2016’da 2-0 kazandığı Çek Cumhuriyeti karşılaşmasını izlemek üzere Fransa’ya giderken uçakta basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.

Futbolda her sonucun olabileceğini, oysa milli takımımızın EURO 2016’ya katılmış olmasının başlı başına bir başarı olduğuna dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, ilk iki maçta alınan başarısız sonuçlar sonunda başta Fatih Terim olmak üzere futbolcuların eleştirinin ötesinde ağır hakaretlere uğramasına tepki gösterdi. Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:

“Futbolcularımıza bu kadar insafsızca eleştiri yapılması doğru değil”

“Bu milli takım, bizim milli takımımız. Bugüne kadar Ay-yıldızlı formaya büyük emekler vermiş kardeşlerimizden oluşmuş bir takım. En başta da kaptan Arda. Arda, Türk futbolu için önemi bir kardeşimiz. Şu anda Barcelona’da oynuyor. Daha önce de Atletico Madrid’de oynadı. Yani Türk futbolunu ve Türkiye’yi Avrupa’da iyi temsil eden bir kardeşimiz. Herkesin iyi günleri, kötü günleri olabilir. Bir maçtan dolayı, bir hareketinden dolayı kariyeri açısından önünde uzun bir zaman olan bir futbolcumuzu bu kadar insafsızca eleştirilmesi doğru değil. Bu sadece Arda için değil tüm futbolcularımız için geçerli.”

“Kimsenin Kimseye Hakaret Etme Hakkı Yok”

Millilerin İspanya maçı sonrasında Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in kızına sosyal medyada yapılan çirkin paylaşımları hatırlatarak tepki gösteren Bakan Çağatay Kılıç, “Kimsenin kimseye hakaret etme hakkı yok. Hiçbir vatandaşımızın başka bir vatandaşımıza hakaret etme özgürlüğü diye bir şey yoktur. Tabii ki bir babanın kızına yapılan hakaretler karşısında isyan etmesi doğaldır ve Fatih Hoca hukuken de bütün haklarını da arayacaktır” diye konuştu. Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşte biz bu yüzden sporda tribünde küfür, şiddet istemiyoruz” 

“Burada kabul edilemez bir durum var. Biz ‘neden sporda tribünde küfür, şiddet istemiyoruz’ diyoruz, işte bundan dolayı. Bu aynı zamanda bir kişilik hakkı ihlali. Çünkü, hiç kimsenin başka birisine hakaret etme hakkı yoktur. Eleştiriye bir şey demiyoruz. Eleştiri olabilir. Benim ailemle, evlatlarımla ilgili böyle bir şey yapılırsa ben de hukuki hakkımı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi sonuna kadar kullanma hakkına sahibim. Hakaret kabul edilebilir bir şey değildir. Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, milletvekillerimize, kamu hizmeti yapan herkese, bir vatandaşa hakaret kabul edilebilir bir şey değildir.” 

 “Milli Takımımıza inanıyoruz ve güveniyoruz”

Bakan Çağatay Kılıç, 2 – 0’lık Çek Cumhuriyeti galibiyeti sonrasında yaptığı açıklamada ise “Biz Milli Takımımıza inanıyoruz. Ben birinci maçtan sonra da, ikinci maçtan sonra da söylediklerimi tekrarladım, bugün de tekrarlıyorum. Biz takımımıza inanıyoruz ve oyuncularımıza güveniyoruz. Teknik direktörümüze inanıyoruz” diye konuştu.

"Burak göğsündeki ay-yıldızı göstererek söylemek istediklerimize tercüman oldu"

Alınan galibiyetten dolayı  bütün oyunculara  ve teknik ekibe teşekkür eden Bakan Çağatay Kılıç, "Özellikle Arda'yı geçen maçın ardından bu maçta çıkıp sonuna kadar ortaya koyduğu mücadeleden dolayı  tebrik ediyorum. Tüm takımı tebrik ediyorum. Burak zaten maçtan çıkarken göğsündeki Ay-yıldızı göstererek bizim söylemek istediklerimizin bir tercümanı oldu. Bundan sonra diğer maçların sonucunu bekleyeceğiz. Biz üzerimize düşeni yaptık ve pes etmedik. Bu anlamda ortaya mücadelemizi koyduk. Diğer maçların sonucunu bekleyeceğiz.  İnşallah istediğimiz gibi olur" şeklinde konuştu. Bakan Çağatay kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her zaman milli takımımızın yanında olacağız" 

“Bu takım bizim takımımız. Bu sporcular bizim sporcularımız.  Ay-yıldızlı bayrağı göğüslerinde taşıyorlar. Onlar da insan ama burada önemli olan pozitif enerji vererek bir arada olarak ve dua ederek bu takımımızın daha büyük başarı elde etmesi için beraber olmak. Bunun için  çalışacağız. Ne olursa olsun bu takım bizim milli takımımız. Tribünlerde, 'iyi günde kötü günde taraftarın seninle' diye güzel bir slogan vardır.  Biz her zaman Ay-yıldızlı milli takımımızın yanında olacağız."

Terim Ailesi ile yakından ilgilendi

Bakan Çağatay Kılıç, Çek Cumhuriyeti maçı öncesi tribünde Fatih Terim'in eşi Fulya Terim, kızı Buse Terim ve damadı Volkan Bahçekapılı ile yakından ilgilenerek, bir süre sohbet etti. Bakan Çağatay Kılıç, Terim Ailesi’ne yaşananlardan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.