BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, 28. SAMSUNG BOĞAZİÇİ KITALARARASI YÜZME YARIŞI’NIN STARTINI VERDİ

24 Temmuz 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç startını verdiği Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışlarının ülkemizde herhangi bir olağanüstü durumun olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye’de yüzme sporunun gelişmesine önemli katkıları olan Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışları’nın bu yıl 28.’si gerçekleştirildi. Saat 10.00'da Kanlıca İskelesi başlayan yarışın startını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç verdi. Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı'nda son bulan 28. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışına bu yıl 64 ülkeden 800'ü yabancı 2 bine yakın sporcu katıldı. Yarışın bu seneki onur konuğu ise Avustralyalı eski dünya şampiyonu yüzücü Talyor Smith oldu.
 
Konuşmasına 28. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışları’na katılan sporculara başarı dileklerinde bulunarak başlayan Bakan Çağatay Kılıç, “Anlamlı bir zamanda yaklaşık 800’ü yabancı 2 bini aşkın sporcunun bu yarışa katılmış olmaları gerçekten önemlidir. Bu uluslararası yarışma ülkemizde herhangi bir olağanüstü durumun olmadığının göstergesi olmuştur. Türkiye’de her türlü spor organizasyonunun en iyi şekilde yapıldığı görülmektedir” dedi.
 
28. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışları’nın ardından Edirne’de 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri finallerinin olacağını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç,  “Bir günde iki büyük spor organizasyonu gerçekleştirilecek. Samsun’da 5 dalda gerçekleştirilen İşitme Engelliler Dünya Şampiyonaları ve geçen hafta Trabzon’da Gymnasiade 2016 yakın zamanda gerçekleştirilmiş uluslararası spor organizasyonları oldu. Futbolda da bazı karşılaşmalar gerçekleşecektir. Fransa’da OHAL’in ilanından sonra EURO 2016 gerçekleştirildi. Bizde Türkiye’de bütün çalışmalarımıza aynı şekilde devam ediyoruz. Bütün sportif faaliyetler devam ediyor. Önümüzdeki hafta milli sporcularımız Rio Olimpiyat Oyunları’na gidecekler ve orada Türkiye’yi temsil edecekler. 21 branşta 110 sporcumuz Rio’da yer alacak. Branş anlamında Türkiye tarihinde en yüksek katılım sayısını yakalamış durumdayız. Uluslararası kurallar gereği 105 sporcumuz Rio’da start alabilecek” diye konuştu.
 
“Spor organizasyonları da bir demokrasi nöbetidir”
 
Türkiye’de bütün sportif organizasyonların devam ettiğine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, “Uluslararası spor organizasyonlarına ara vermeden devam ediyoruz. Bunları gençlerimiz ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Gençlerimiz ülkesine, milletine, devletine, geleceklerine ve milli iradeye sahip çıkmıştır. Milletimiz, ülkemizde yaşadığımız talihsiz olay darbe girişimini artık bir kenara koydu. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın demokrasi nöbetleri için vermiş olduğu çağrı ortadadır. Demokrasi nöbetlerimizde devam ediyor. İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilen bu yarış, Edirne’deki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve yapılacak tüm spor organizasyonları da bir demokrasi nöbetidir. Bu spor organizasyonlarında hiçbir aksaklık yaşamadık ve yaşamayacağız” şeklinde konuştu.
 
“Demokrasi ve hukuka inanan herkes birlik-beraberlik içerisinde olmalıdır”
 
Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu rövanşında 3 Ağustos günü Monaco ile deplasmanda karşı karşıya gelecek Fenerbahçe'nin taraftarlarının maç için şehre alınmayacağı sorusu üzerine konuşan Bakan Çağatay Kılıç, şu açıklamayı yaptı: “Bizim de bu konudaki gelişmelere bağlı olarak bir değerlendirmemiz olacaktır. Monaco Futbol Takımı yöneticilerinin bir takım garantiler istediğini biliyorum. Bizde cevap olarak kendilerine Fransa gerçekleştirilen Euro 2016 karşılaşmalarının OHAL şartları altında yaptığını hatırlattık. Bu organizasyon Fransa’nın başkenti Paris’in sokaklarında ağır silahlı güvenlik güçlerinin görev yaptığı şartlar atında gerçekleştirilmişti. Bu durumlarda demokrasi ve hukuka inanan herkes birlik-beraberlik içerisinde olmalıdır. Ben bunu tüm uluslararası spor camiasına hatırlatmak istiyorum. Bu konuda kesinleşen kararlar alınırsa buna bağlı olarak bizim de bazı değerlendirmelerimiz olacaktır.”
28. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışlarının erkekler kategorisinde Ömer Tara 1., Bulgar yüzücü Dimitar Videnov 2., Arda Kip 3. sırada yer aldı. Kadınlar kategorisinde Nilay Erkal 1., Deniz Güngöroğlu 2. ve Ekinsu Tezel de 3. sırayı alan isimler olurken, engelliler kategorisinde ise Uğurcan Özer 1., Emre Kaan Çavuşer 2. ve Zeki Yiğit Selçuk 3. sırada yarışmayı tamamladı.