BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, 2016 RİO PARALİMPİK OYUNLARI'NA KATILACAK SPORCULARIMIZLA BİR ARAYA GELDİ

02 Eylül 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,“Paralimpik sporlarda geldiğimiz noktanın en büyük ispatı sizlersiniz. Şu anda tarihimizdeki en yüksek sayıdaki sporcu kafilemiz ile 2016 Rio Paralimpik Oyunları’na katılıyoruz. Sizlerden başarılı sonuçlar da beklemekteyiz. Sizlerin geçmiş yıllarda ortaya koymuş olduğu performanslara bakıldığında Rio’da iyi bir sınav vereceğinize inanıyorum” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 7-18 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılmak üzere Brezilya’ya hareket edecek sporcularımız için İstanbul’da düzenlenen uğurlama törenine katıldı. Holiday Inn Express Oteli’nde gerçekleştirilen uğurlama töreninde 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda mücadele edecek sporcularımız ile teknik kadrolarda yer alan isimler, Federasyon Temsilcileri ve Bakanlık yetkilileri hazır bulundu. Yemek öncesi konuşma yapan Bakan Çağatay Kılıç, “Paralimpik Oyunlar dört yılda bir yapılan ve dünyada yapılan spor organizasyonlarının arasında en büyük ikincisi konumundadır. Paralimpik Oyunlarında sergilenen kardeşlik duygularının bütün milletlerin bir arada olmasına büyük katkı sağlayacağını ümit ediyorum.” diye konuştu.

 

-“Engelli kardeşlerimiz de 15 Temmuz’da hainlere karşı duruşlarını sergilemişler”
     Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye’nin 15 Temmuz’da büyük bir birlik ve beraberlik örneği sergilediğini vurgulayarak, “Ülkemizde 15 Temmuz gecesi yaşanan FETÖ darbe girişimine karşı tüm milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile sokaklara inmiş ve kenetlenmiştir. Milletimiz Sayın Başbakanımızın çağrıları doğrultusunda duruşuna devam etmiştir. Engelli kardeşlerimiz de o akşam, milletimizin demokrasisine, geleceğine ve ufkuna sahip çıkarak sokaklarda darbecilere, terör örgütüne ve ülkemizin göz bebeği olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin üniformasını giyerek kendisini gizleyen hainlere karşı duruşlarını sergilemişlerdir. Bundan dolayı tüm milletimize ve sizlere çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

-“Paralimpik sporlarda geldiğimiz noktanın en büyük ispatı sizlersiniz”
   Türkiye’nin tarihteki en yüksek sayıda sporcu ile 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katıldığını vurgulayanBakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
“Paralimpik sporlarda geldiğimiz noktanın en büyük ispatı sizlersiniz.  Şu anda tarihimizdeki en yüksek sayıdaki sporcu kafilemiz ile 2016 Rio Paralimpik Oyunları’na katılıyoruz. Sizlerden başarılı sonuçlar da beklemekteyiz. Sizlerin geçmiş yıllarda ortaya koymuş olduğu performanslara bakıldığında Rio’da iyi bir sınav vereceğinize inanıyorum. Olimpik sporcularımızın Rio’da ortaya koymuş oldukları mücadelelerden ilham alarak sizlerin de iyi sonuçlar alacağını düşünmekteyim.”

 

-“Sayın Cumhurbaşkanımız Ay Yıldızlı bayrağımızın hakkını vermenizi rica ediyor”
   “Sayın Cumhurbaşkanımızın da selamlarını sizlere iletiyorum” diyen Bakan Çağatay “Sayın Cumhurbaşkanımız hepinize başarılar dilerken göğsünüzde taşımakta olduğunuz Ay Yıldızlı bayrağımızın hakkını da vermenizi rica ediyor. Sayın Başbakanımız da aynı şekilde sizlere başarı dileklerini iletmemi istediler. Yakın bir şekilde sizleri takip ettiğimizi dile getirmek istiyorum. Engelli kardeşlerimizin günlük yaşamlarında daha iyi bir noktaya gelmeleri ve sosyal yaşam içerisinde daha fazla katkı sağlayabilmeleri adına AK Parti iktidarları döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminden itibaren yaptığı değişim hamlesini en iyi sizler bilmektesiniz. Sayın Cumhurbaşkanımız ile yakın mesai yaptığım dönemlerde özellikle engelli kardeşlerimizden gelen talepleri yakından takip etmemiz konusundaki hassasiyetini dile getirmek isterim”ifadelerini kullandı.

 

-“Sporcularımız Rio’da gösterecekleri birlik ve beraberlikleri ile tüm dünyaya örnek olacaklar”
      2016 Rio Paralimpik Oyunları’nın, Türk spor tarihi açısından çok önemli olduğunu kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “81 sporcu ile katıldığımız Paralimpik Oyunlarda, Kadınlar Goalball ve Kadın Tekerlekli Tenis branşlarında ilk defa yer alacağız. Bu ilki başaran kardeşlerimizi de ayrıca tebrik ediyorum. Oyunlardaki en genç sporcumuz 13 yaşındaki Sevilay Öztürk’tür. Milli sporcumuz İbrahim Bölükbaşı, daha önce ülkemizi güreş branşında temsil etmişken bu oyunlarda judo branşında temsil edecektir. Bütün milli sporcularımız göğüslerinde Ay-yıldızlı bayrağımızı taşımaktadırlar. Bütün sporcularımız bunun bilincinde olarak Rio’da gösterecekleri birlik ve beraberlikleri ile tüm dünyaya örnek olacaklarını düşünmekteyim. Ülkemizi Rio’da en iyi şekilde temsil edeceğiniz için şimdiden teşekkür ediyorum. Paralimpik Oyunlar, dezavantajlı sporcuların bir nebze olsun kendilerine farklı bir motivasyon sunmak adına ortaya çıkan bir organizasyondur. Günlük yaşamları içerisinde dezavantajlı olan vatandaşlarımızın, bu dezavantajlarını kenara koyarak başarı elde etmek için azim ve kararlılıkla ortaya koymuş oldukları bir çaba söz konusudur. Bize olduğunuz ilham kaynağı içinde hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

 

Türkiye’deki Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinin sayısını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Aksaray’da bulunan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezini (TOHM) paralimpik sporcu kardeşlerimizin kullanımı için düzenlemiş durumdayız. Önümüzdeki dönemde bu merkezlerin sayılarını arttırarak daha farklı branşlarında buralarda yer almasını sağlayacağız. Ülkemizdeki spor altyapısı için yaptığımız tesisleşme hamlesi tüm sporcularımızın kendilerini daha donanımlı bir şekilde geliştirmesi içindir.” diye konuştu.

 

-“Hep birlikte bu terör örgütlerini ülkemizden silip atacağız”
    Bakan Çağatay Kılıç, ülkeyi bölmek isteyen terör örgütlerine karşı millet olarak karşı koyacaklarını ifade ederken de, “Bizler, 79 milyon vatandaşımız ile biriz, beraberiz. Dış güçlerle hain emelleri için ülkemizi ve milletimizi bölmeye çalışarak geleceğimizi ipotek altına almaya kalkan vatan haini FETÖ, PKK, PYD, YPG ve DHKP-C’ye karşı 79 milyon birdir, beraberdir. Hep birlikte bu terör örgütlerini ülkemizden silip atacağız. Bizim inancımızda terörün yeri yok. DAEŞ, EL Kaide ya da El Nusra bunların hepsi terör örgütüdür. Allah’ın yaratmış olduğu varlıkların en şereflisi olan insanı öldürenlere karşı bizim hiçbir müsemmamız olamaz, olmayacaktır ve olmamıştır. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’de. FETÖ terör örgütünün yapmış olduğu 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ‘TSK’nın kendini toparlaması uzun bir süre alır’ dediler. Ama öyle olmadı. Çok kısa bir süre sonra TSK şu anda ülkemizin sınırlarının güvenliği için, milletimizin refahı ve bekası için Suriye’de terör unsurlarına karşı en kararlı ve en güçlü şekilde mücadelesine devam etmektedir. 15 Temmuz gecesi Türk milleti dünyaya ne olduğunu göstermiştir. Nasıl demokrasi aşığı olduğunu, nasıl hukukun üstünlüğüne inandığını, bir ve beraber olarak dünyaya neler yapabileceğini göstermiştir” şeklinde konuştu.

 

-“ Oyunlarda ülkemizi, milletimizi, medeniyetimizi ve tarihimizi başarıyla temsil edeceksiniz”
    Rio’daki Paralimpik Oyunlarda ülkemizi temsil edecek tüm sporculara başarılar dileyen Bakan Çağatay Kılıç, “79 milyon kardeşimizi temsilen göğsünüzde ay yıldızla inşallah Rio’da Paralimpik Oyunlarda ülkemizi, milletimizi, medeniyetimizi ve tarihimizi temsil edeceksiniz. Sırtınızda yazan Türkiye yazısını, göğsünüzde olan ay yıldızı hiçbir zaman unutmayın. Onu en iyi şekilde inşallah temsil edeceksiniz. Ümit ediyoruz ki bayrağımızı göndere çektireceksiniz; milli marşımızı da çaldıracaksınız, orada herkese dinleteceksiniz. Ben şimdiden herkese başarılar diliyorum. Önümüzdeki günlerde yapacağınız çalışmalarda Rabbim yar ve yardımcınız olsun” diye konuştu.

Bakan Çağatay Kılıç, konuşmasının ardından 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda elde edilen sonuç ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye’nin son 14 yılda spor alt yapısında büyük gelişme kaydettiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu noktadaki talimatları açıktır. Kendisinin sporla ne kadar iç içe olduğunu, tüm branşları yakından takip ettiğini ülkemizde bilmeyen yoktur. Bu anlamda tabi ki bizim de görev alanımızla ilgili olarak ve olimpiyatlardaki sonuçlara baktığımızda farklı adımların atılması gerektiği noktasında bizim de düşüncemiz var. Olimpiyatlara giderken, olimpiyatlar bitsin ondan sonra konuşacağız demiştim. O dönem değerlendirme yaparken, spor federasyonlarının daha fazla sporla ilgilenmesi gerektiğini dile getirmiştim. Sportif başarının bir federasyon başkanı için en önemli unsur olduğunu, en önemli kıstas olduğunu da dile getirmiştim. Şimdi olimpiyatlar bitti. Özeleştiri yaparak şapkasını önüne koyacak olan çok kişinin olduğunu düşünüyorum. Yapması gerektiğini düşünüyorum. Olimpiyatlara giden süreç içerisinde yapılan değerlendirmelerin sonucunda da herhalde inanıyorum ki, yakın zaman içerisinde bu konu ile alakalı olarak biz bu işi daha iyi, daha motive arkadaşlara veya biz herhalde artık yorulduk, daha enerjik arkadaşlar bu işi devam ettirsin noktasında olacaklardır diye düşünüyorum.” diye konuştu. 

-“Aldığımız madalya sayısı yeterli değil”
2016 Rio Olimpiyatlarından 8 madalya ile dönüldüğünü hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Bunun biri altın. İnşallah Paralimpik’e giden kardeşlerimiz de farklı madalyalarla gelecekler. Baktığınız zaman rakamsal anlamda bir başarı var tabi ki. Yani ortaya konan çalışmalar, mücadeleler sonucunda alınan bir başarı var. Türkiye’nin olimpiyatlara katılım tarihi ile ilgili baktığınız da belli bir noktadayız. Ama bu yeterli mi değil. Bizim daha önce dile getirdiğimiz profesyonel anlamdaki doğru takip ile yapılacak çalışmalarla ilgili olarak atılması gereken adımlar var. Bu adımları atmak durumundayız. Artık Türkiye’de, dünyada da olduğu gibi bahaneleri aramamıza gerek yok. Yapılması gereken şeyler ortadadır. Bunların yapılması için de biz en üst seviyeden bunun takipçisi olacağız. Ben bugüne kadar yaptığım konuşmaların ve yaptığım değerlendirmelerin içerisinde bazı şeyleri dikkatlice dile getirdim ve yine dikkatlice dile getirmeyi çalışıyorum ama; herhalde ne kast ettiğimi anlayanlar anlamıştır. Gerçekten bizim artık yeni bir ivmelenmeye, yeni bir çalışmaya ihtiyacımız var. Bununla birlikte sizin de dile getirmiş olduğunuz gibi bu federasyonlarla alakalı değil; kulüplerin de bu işle ilgili olarak farklı çalışmalar yapması gerekiyor. Bununla ilgili olarak da şu anda Maliye Bakanlığıyla birlikte yaptığımız bir çalışma var. Burada farklı bir noktaya ilerleyeceğimiz vergi konusuyla alakalı çalışmaları da içerisine alacağız.” dedi.

-“Artık aktif olmayan şampiyon sporcularımıza diyorum ki; dolaplarınızdaki eşofmanlarınızı çıkarın”

Spor teşkilatı içerisinde bazı değişiklikler olacağını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, aktif sporu bırakmış şampiyon sporculara seslenerek şunları söyledi,
“Elde ettiğimiz sonuçlar içerisinde daha fazla beklediğimiz şeyler var, yapılması gereken daha profesyonelce ve aynı zamanda odaklılık noktasında yapılması gereken şeyler var. Bugüne kadar başarı elde etmiş olan ve artık sporu bırakmış olan şampiyonlarımız, sporda belli bir yere gelmiş; başarı elde etmiş, ülkesini temsil etmiş tüm sporcularımıza artık aktif olmayanlara şampiyon sporcularımıza diyorum ki; dolaplarınızdaki eşofmanlarınızı çıkarın, hazırlanın çünkü sizlerden önümüzdeki dönem içerisinde çok faydalanacağız ve yardım isteyeceğiz. Yeteneklerin tespiti, onların desteklenmesi konusunda onların gözü bizim için önemli. Onlarla beraber çok farklı bir çalışmaya girişeceğiz. Bu çalışma da çok hızlı bir şekilde olacak. Ekim ayından itibaren arazide olacaklar. Bir ayları var. Onun için biraz tüyo veriyorum onlara. Aynı zamanda şu anda aktif spor yapan kardeşlerimiz de hazır olsunlar. Onlarla da araziye çıkacağız. Onlar da genç kardeşlerine destek verecekler. Antrenörler noktasında çok ciddi farklı adımlar atacağız. Bunların hepsini gerçekleştireceğiz. Bu bizim öz eleştirimizdir. Onun için başka öz eleştirisi yapması gerekenlerin de hızlı bir şekilde özeleştiri yapması gerektiğini düşünüyorum.”

-“Çalışmalarımıza çok farklı noktada hız vereceğiz, başarılar elde edeceğiz.”
Türkiye’nin 2020 Tokyo Olimpiyatlarına hazırlanması için önünde 4 yıl olduğunu ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Önümüzde dört yıl var. Biz inşallah Türkiye’nin hak ettiği, beklediği ve istediği daha fazla başarıyı elde etmesi noktasında hem Olimpik anlamda; hem Paralimpik anlamda çalışmalarımıza çok farklı noktada hız vereceğiz. İnşallah bunu da çok hızlı bir şekilde yapıp farklı başarılar elde edeceğiz. Kendi bakanlığımıza bağlı olimpik merkezlerimizi de bu anlamda gözden geçiriyoruz. Yeni yapısını neredeyse bitirmek üzereyiz. Onların da yeni yapısıyla beraber çok daha farklı bir yönde ilerlemek durumunda olduğumuzu biliyoruz. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın da, Sayın Başbakanımızın da beklentileri daha farklı noktada. Milletimizin de bizim de beklentimiz farklı noktada.”