“YURT KAPASİTEMİZ YIL SONU İTİBARIYLA 545 BİN OLACAK”

07 Eylül 2016

Bakan Çağatay Kılıç, KYK Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurt kapasitesinin bu yıl sonu itibarıyla 545 bin olacağını açıkladı. Bakan Çağatay Kılıç, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan FETÖ yurtlarının KYK’ya devrinin gerçekleştiğini de belirtirken, "FETÖ terör örgütünce kullanılan 821 bina içerisinden kullanabildiğimiz, şu anda alıp da sisteme dahil edebildiğimiz 131 bina mevcut” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünde eğitim muhabirleriyle bir araya geldi.  Üniversitelerde 2016 - 2017 eğitim öğretim yılı döneminin bu ay sonu itibariyle başlayacağını  hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazanan gençlerimiz üniversitelerine kayıtlarını yaptırıyorlar. Bununla birlikte kendi illerinin dışında başka illerde üniversitelerde okumayı hak kazanan kardeşlerimizin de barınma konusunda ilk başvuruda bulundukları kurum Kredi ve Yurtlar Kurumu’dur. Bu yıl, 16 - 22 Ağustos tarihleri arasında yurt başvuruları alınmıştır” diye konuştu.

 

Bu sene ilk kez üniversite kayıtları ile yurt başvuru tarihleri aynı olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Üniversiteye kaydını yaptıran öğrenci aynı anda yurt başvurusunu da yapabilmiştir. Daha önceki yıllarda üniversiteye kaydınızı yaptırdıktan sonra aldığınız belgeleriniz ile beraber Kredi ve Yurtlar Kurumu temsilciliklerine giderek tekrar bir başvuru yapmanız gerekiyordu. Artık geçen yıl başlayan değişimle beraber bu yıl tamamen otomasyona geçilen bir sistemle işlemlerinizi tamamlıyorsunuz” şeklinde konuştu.

 

“Bu yıl 383 bin 538 öğrenci başvuru yaptı”

 

Bakan Çağatay Kılıç, bu yıl KYK’ya başvuru yapan öğrenci sayısının 383 bin 538 olduğunu açıklarken, konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Bu rakam KYK’ya başvuru yapan kardeşimizin sayısıdır. Bu rakamın 364 bini geçerli başvurudur. Yurtta barınan tekrar başvuru yapanlar, daha önce yurtlarımızda barınan çeşitli sebeplerle ilişiği kesilenler veya başvuru sırasında sisteme yanlış bilgiler girilmesi durumunda başvurular geçersiz sayılmıştır. Şöyle bir düşünceniz olabilir; ‘sisteme girişte bilgilerin yanlış olduğu nasıl anlaşılmaktadır’ diye. Daha önceki yıllarda öğrencilerin vermiş olduğu bilgiler beyan sayılıp ona göre bir sıralama belirleniyordu. Geçen yıl hayata geçirdiğimiz sistem ile bu işlem artık bu yöntemlerle yapılmamaktadır. Başvuru yapıldığı anda 11 farklı devlet kurumundan öğrencilerin vermiş olduğu bilgiler doğrulanmaktadır. Örneğin ikamet adresi ile ilgili bilgi verildiğinde, o bilgi gerçek ikametgâh adresi ile uyuşmadığında bu başvuru geçersiz sayılmaktadır. Gelir anlamında verilen bilgiler doğrudan kontrol edildikten sonra tutarsızlık oluşmuş ise bizim elde etmiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda sıralamalar yapılmaktadır. Yerleştirme konusunda bu tür detay bilgiler çok önemlidir. Bu yıl verilen bilgiler 11 tane devlet kurumundan doğrulaması yapıldıktan sonra geçerli başvurusu olan 364 bin kardeşimizin 227 bini boş yatak kapasitemizde barınma imkânı bulacaklardır.”

 

“Karşılama oranı yüzde 60”

 

Yaklaşık yüzde 60 karşılama oranı ile bu yıl kayıtları tamamlayacaklarını belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Bu anlamda 199 bin 489 kız öğrenci, 165 bin 227 erkek öğrenci olmak üzere toplam 364 bin 716 öğrencinin işlemleri KYK tarafından yapılmıştır. Bununla birlikte yurt hakkı kazanıp bundan vazgeçen veya kayıt yaptırmayan öğrencilerimiz de olmaktadır. Yurtlarımıza ilk yerleştirmemiz 7 Eylül gece yarısına kadar olan sürededir. Bu sabah itibari ile yurtlarda barınmaya hak kazanıp da kayıt yaptıran öğrencilerimizin sayısı 130 bin civarındadır. Kayıt hakkını kullanmayanlardan sonra kalacak yatak kapasitemize de 3 yedek sırası ile yerleştirme yapılacaktır. Birinci yedek yerleştirme sırası 9 Eylül, ikincisi 17 Eylül, üçüncüsü ise 22 Eylül tarihlerinde yapılacaktır. Ciddi anlamda çok yoğun bir çalışma süreci ile karşı karşıyayız. Kurmuş olduğumuz elektronik altyapı ile kardeşlerimiz hakkında elde edilen verilen eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

Kayıt işlemleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağatay Kılıç,  “Kayıt yaptırırken öğrenci kardeşlerimizin yurtlarımıza ya da temsilciklerimize gitmelerine gerek yoktur. Yurt ücretleri için banka şubelerine de gitmeleri gerekmemektedir. İsterseniz ATM’lerden veya internet bankacılık sistemleri üzerinden gerçekleştirebilirler. Böylelikle öğrenci kardeşlerimizin kuyruklarda beklemelerinin de önüne geçilmiştir. Herkes için bir kolaylık sağlanmıştır. Hem öğrenci kardeşlerimiz hem de kurumumuzun çalışanları için bu kolaylık söz konusudur. Çalışanlarımız böylelikle öğrencilerimizle daha fazla ilgilenmektedirler. Hizmet kalitesi de daha iyi bir noktaya taşımış olacağız” açıklamasında bulundu.

 

“2019 yılı sonunda 755 bin civarında bir yatak kapasitesine ulaşacağız”

 

KYK ile ilgili bazı rakamların iyi analiz edilmesi gerektiğini  kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:

 

“2014 yılının başında KYK’ya bağlı yurtlardaki yatak kapasitesi 285 bin civarındaydı. Bugün itibari ile yatak kapasitemiz 525 bin olmuştur. Bu yılın sonunda bu rakam 545 bin olacaktır. Yıl sonuna kadar 21-22 bin civarında yeni yatak kapasitesi artışı söz konusudur. 2017 yılının sonunda 123 bin artış ile 668 bin, 2018 yılı sonunda ise bu rakam yaklaşık 700 bin civarında olacaktır. 2019 yılının sonunda da 755 bin civarında bir yatak kapasitesine ulaşmış olacağız. Bu şu anda elimizde olan planlama rakamlarına göredir. KYK’nın planladığı, projesi çizilen, ihalesini yaptığı, inşaatlarının devam ettiği ve sisteme girilmiş olan rakamlardır. Bu rakamların üzerine artış olabilir mi? Evet, olabilir. İhtiyaca göre farklı illerde de yatırımlarda söz konusu olabilir. KYK’nın kapasitesi 3 yıl önce neredeyse bugün yaptığımız yerleştirme rakamları kadardı.”

 

“Yurtlarımızda artık çok ciddi anlamda değişimler söz konusu”

 

“Yurtlarımızda artık çok ciddi anlamda değişimler de söz konusudur” diyen Bakan Çağatay Kılıç, “Ranzalı sistemden bazalı sisteme geçilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde başlanan bir uygulamadır. Yeni açtığımız yurtların hepsi bazalıdır. İstanbul Maltepe’de yer alan ve Mimar Sinan olarak adlandırdığımız yurdumuz 4 bin yüz kapasiteye sahiptir. Bu yurdumuz tamamen bazalıdır. İçinde konferans salonları, yemekhanesi, çamaşırhanesi, sosyal alanları olan bu yurdumuzun bir özelliği daha var. Bu yurdumuz FETÖ tarafından kullanılmak için hazırlanıyordu. Biz bu yurda 2 yılı önce el koyarak inşaatını tamamladık. Bu yıl eğitim - öğretim yılında hizmete girmiş oldu” ifadelerine yer verdi.

 

“Bazalı yatak oranı yüzde 55 civarına yükseldi”

 

Bazalı yatak oranının Ocak 2014’te yüzde 30 civarındayken bugün yüzde 55 civarına yükseldiğinin altını  çizen Bakan Çağatay Kılıç, “Ranzalı yatak oranı ise yüzde 46’dan yüzde 27’e düşmüştür. Bazı yerlerde hala ranzalı yurtlarımız vardır. Bu yurtlarımızın hızlı bir şekilde bazalı sisteme geçmeleri için çalışmalar yapılmaktadır. Değişim yapmak bazı yerlerde fiziki anlamda çok zor oluyor. Yeni binalara ve yatırımlara ihtiyacımız var. Yüzde 46’dan 27’e düşmekte ciddi bir çalışmadır. Bazalı sistem odalardaki öğrenci sayılarını da düşürmektedir. Yeni yurtlarımızda 3 ve 4 kişilik, içerisinde banyosu, tuvaleti, dolapları olan öğrenci odaları hazırlamaktayız. Eski yurtlarımızda bu sisteme geçmekte zaman zaman zorlanıyoruz. Fiziki imkânlar yetersiz gelmektedir. Yeni yurtlar yapıldıkça bu eski yurtlar devreden çıkacaktır.  Örneğin Kırıkkale’de bulunan kız öğrenci yurdumuz yenisi inşa edildikten sonra bu yıl itibari ile yıkılarak kullanımdan çıkacaktır” açıklamasında bulundu.

 

Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarının sadece barınma için kullanılmadığına dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Yurtlarımız sosyal ve sportif faaliyetlerin yapıldığı yerlerdir.  Sosyal faaliyetlerden kastımız; gezilerin ve kariyer günleri gibi etkinliklerin yapıldığı yerler haline gelmiştir. Her ilimizdeki yurtlarımızda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri ile koordineli şekilde spor aktiviteleri, turnuvalar yapılmaktadır. Yabancı dil kurslarının verildiği yerler olmuşlardır. Beş yıldızlı otel konforunun sunulduğu yurtlar haline dönüştürülmüşlerdir” şeklinde konuştu. Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Verdiğimiz beslenme katkısı, aldığımız yurt ücretinin çok üzerinde”

 

 “Yurtta kalan öğrenci sayısında geçmişe nazaran baktığınızda ciddi bir artış var. Öğrenciler daha önce yurtları ilk anda bir geçiş olarak kullanıp daha sonra farklı yerlere  yerleşiyorlardı.Ama şimdi öyle değil.  Onun için örneğin bizde  yıl içerisinde kayıt sildirip  başka yere geçenlerin sayısı da azaldı.  Bizim yemekhanelerimizde beslenme yardımı olarak verdiğimiz  9 liralık bir katkı var.  Bunu her gün için veriyoruz.  Bu, ayda 270 lira oluyor.  Yani verdiğimiz beslenme katkısı, aldığımız yurt ücretinin çok üstünde.  Bazı yerlerde iki katının üstünde, bazı yerlerde biraz üstünde ama sonuçta biz beslenme yardımında verdiğimiz katkıyla, aldığımız yurt ücretinin üzerinde bir katkı yapıyoruz.  Bu bazı yurtlarda fiş ile bazı yurtlarda parmak iziyledir.  Bu güvenlik açısından çok önemli bir konu. Çünkü herhangi bir şekilde yurtta kaydı olmayan bir kişinin yurda girmemesi noktasında en önemli kullandığımız teknolojik imkanlardan birisidir.  Bütün yurtlarımızda artık beslenme katkısı olarak verdiğimiz ücret de doğrudan yemekhanedeki parmak izi sisteminin içerisinde hiçbir şeye gerek kalmaksızın otomatik olarak yapılacak.”

 

Fiş olduğu zaman yemekhanede sıra olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “O sıralar da artık olmayacak.  Dolayısıyla da öyle de bir hızlanma oldu. Aynı zamanda bizim çok daha verimli bir şekilde takibini yapmamız söz konusu. Çünkü bizim için de devlet katkısı olarak verdiğimizden  bir ödeme yapmamız gerekiyor işletmeciye. Burada da neyin ne olduğunu görebildiğimiz için çok daha hızlı elektronik sistemde gecikme olmayacak” dedi.

 

“Yurtlardaki giriş noktalarına  x-ray sistemlerini yerleştirmeye başladık”

 

Yurtlardaki güvenlik tedbirleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Çağatay Kılıç, “Yurtlarımızda özellikle geçen seneden itibaren çok ciddi  güvenlik önlemlerinin arttırılması konusunda çalışmalar yapıldı. Yapılmaya da devam ediliyor.  Yurdun ortak alanlarında kamera sistemimiz artık mevcut.  Dışarıdaki toplu alanlar bahçe ve dış cephe.. yurdun içerisindeki koridorlarda ve odaları görebilecek şekilde bir kamera sistemimiz yok.  Ama girişi ve çıkışların  çok ciddi kontrol edilebildiği güvenlik anlamında hiçbir şekilde izinsiz bir misafirin veya yabancı bir kişinin yurda girmemesi konusunda  yoğun bir önlem almış durumdayız.  Yurtta barınan öğrencilerimiz aileleri tarafından bize ve kendileri de güvenlik açısından hem güvenli olduğu için oraya geliyorlar. Öğrencilerimiz de kendilerini yurtlarımızda güvende olduklarını hissettiklerinden dolayı oradalar.  Bu imkanı en üst noktada sağlamak için  bunu yaptık. Şimdi ki yeni çalışmamızda bu sene inşallah onu tamamlayacağız giriş noktalarındaki  x-ray sistemlerini de  yerleştirme konusunda çalışmalara başladık” diye konuştu.

 

Yurtlarda kalan öğrencilerin güvenlik önlemlerinin arttırılmasından dolayı memnun olduğunu söyleyen Bakan Çağatay Kılıç,  “Ben burada öğrencilerimize teşekkür etmek istiyorum. Biz güvenlikle alakalı bu tedbirleri aldıktan sonra  inanın o kadar küçük şikayetler geldi ki. Genel olarak bu noktada bize yardımcı oldular ve teşekkür ettiler. Çünkü kendilerini yurt içerisinde çok daha güvende hissettiklerini bize açık açık dile getirdiler”  ifadelerini kullandı.

 

“Burs ve krediye başvuran öğrencilere bu aydan itibaren ödeme yapılacak”

 

Burs ve krediye başvuran öğrencilere Eylül ayından itibaren ödeme yapılacağını müjdeleyen Bakan Çağatay Kılıç, “Bir buçuk milyon öğrencimize burs ve kredi veriyoruz.  Bu sene burs-kredi alacak olan kardeşlerimiz bunu eylül ayı içerisinde alacaklar.  Bu daha ocak ayında içerisinden başlattığımız bir uygulamaydı. Maliye Bakanlığımızla görüştük.  Onlar da sağ olsun koyduğumuz argümanları kabul ettiler.  Biz artık Eylül ayından itibaren yeni başlayacak olanlar için burs-kredi vereceğiz.  Öğretim yılı eylülde başlıyor. Ocak ayına kadar boşluk oluyordu.  Bunu da giderelim istedik. Dolayısıyla bununla alakalı olarak da  bu seneden itibaren bu işi eylülde yapacağız.  Öğrencilerimize hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

 

Bakan Çağatay Kılıç, KYK yurtlarındaki elektronik sistemin önemli ölçüde geliştirildiğine dikkat çekerken,  “Öğrenciler izinli olmak için başvurularda bulunabiliyor. Bunlar da manuel yapılıyordu.  KYKnet diye adlandırdığımız yurtlarda girmiş olan elektronik sistemimizle bu işlemler de tamamen elektronik olarak yapılacak.  KYKnet sadece bu anlamda hizmet vermeyecek.  Yurtların içerisinde de yapmanız gereken işlemler noktasında size bilgiler konusunda destek verecek. Sizi bu anlamda yönlendirecek.  Tüm yurtlarımızda artık bu çalışıyor” dedi.

 

“FETÖ terör örgütü tarafından kullanılan  binalar içerisinde sisteme dahil edebildiğimiz 131 bina mevcut”

 

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bakan Çağatay Kılıç, Kapatılan FETÖ Yurtlarının Kredi Yurtlar Kurumu’na devredilmesi ile ilgili soruyu şu şekilde yanıtladı;

 

“15 Temmuz darbe girişinden sonra Türkiye’deki tüm kurumlarda olduğu gibi bakanlığımıza bağlı kurumlarda da FETÖ Terör Örgütü’ne karşı olan mücadelenin farklı boyutlarla hayata geçmesi bizde de mevcut. Bu çerçevede devletimizin özellikle öğrencilerimize yönelik olan olumsuz bir takım hareketler içerisinde bulunan bu FETÖ Terör Örgütü’nün yurt diye adlandırdığı yapılarıyla ilgili olarak da bir adım atıldı. Öncelikle şunu söyleyeyim; bizim kendi kurumumuz içerisinde  FETÖ Terör Örgütü ile  mücadele çerçevesinde geçen günlerdeki KHK ile uzaklaştırmalar oldu. Şunu iyi görmek gerekiyor;  bu anlamdaki mücadelede bizim hiçbir müsamahamız yok. Adil olacağız ama müsamahamız yok.  

Şu anda alınan karar doğrultusunda FETÖ terör örgütü tarafından yurt olarak kullanılan binaların kullanımı milli emlak tarafından bize verilmiş durumda. Biz bu yurtlar içerisindeki araştırmalarımızı hızlıca yapacağız. Bizim yurtlarımız genel itibariyle 500 kapasitenin altında pek yurt yoktur. Çünkü kurumun standardı noktasında ve vermesi gereken hizmet noktasında kullandığı eleman, istihdam ettiği çalışan açısından 500’ün altı işletimsel açıdan bize verim vermiyor. Bununla beraber başka destekler yapıyoruz. Bu FETÖ yurdu olarak bilinen ve FETÖ terör örgütü tarafından kullanılan binalar içerisinde kullanabildiğimiz şu anda alıp da sisteme dahil edebildiğimiz 131 bina mevcut. 821 bina içerisinden.İllerde, valiliklerimizin ve oradaki kurumlarımızın çalışması doğrultusunda tespit edilen başka yerler oldukça da bize bunlar bildiriliyor. Bizim arkadaşlarımız gidip bizim kurumumuz için bu yapının kullanımsal anlamda baktığımız zaman getirisi olmayacak dediğimiz de biz elimizdeki kullanım hakkı olan bizdeki yurtlardan feragat etmemiz durumunda bunu milli emlağa bildiriyoruz. Onlar da burada bunun farklı başka kurumların kullanıma tahsis ediyorlar veya sunuyorlar. Dolayısıyla yurtlar kapandıktan sonra FETÖ terör örgütü tarafından açılması söz konusu değil.

 

“Mimar Sinan Yurdu’na müdahale edilmeseydi şu anda FETÖ’nün elinden almakla uğraşacaktık”

 

Yaklaşık  20 bin kişilik bir kapasitenin kendilerine geçtiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “12 - 22 Ağustos tarihleri arasında herkese açık bir şekilde biz kayıtlarımızı aldık. O arada el konulmalar da olduğundan dolayı bu sayı bazen artıp bazen eksilebiliyor. Ama aldığımız son bilgi bizim kullanabileceğimiz yapıda olan yurtların şu anda artık bize geçmiş olduğu şeklinde. Diğerlerinin de farklı hizmet verebilecek olan devlet kurumlarına tahsisi olacaktır. Bazı yurtlar var ki az önce de belirttiğim gibi İstanbul’daki Mimar Sinan Yurdu gibi. Zamanında buraya müdahale edilmeseydi, onu zamanında almasaydı bu FETÖ’nün elinden o zaman şu anda onu almakla uğraşıyor olacaktık. Fakat biz daha o yurt yüzde 60 inşaat seviyesindeyken buna el koyup müdahale ederek onlardan aldık. O yüzden şu anda o yurt, 4 bin 100 kişilik bir yurt olarak Kredi Yurtlar Kurumu’nda hizmet verecek” diye konuştu. Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Bazı yurtlar var ki sembolik anlamı vardır. Hem bizim açımızdan hem bu FETÖ’nün açısından. O sembolik olan yerleri özellikle Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun tabelasını asma konusunda çok büyük bir kararlılığımız var. İnşallah Ankara’da da önümüzdeki günler içerisinde onlar açısından çok sembolik değeri olan bir yurdun tabelası Kredi ve Yurtlar Kurumu olarak değişecek. Gençlerimizin zihnini bulandırmaya çalıştıkları bu yapıya karşı hiçbir müsamahamız olamaz ve olmayacaktır.”

 

Kapatılan üniversiteler ve öğrenci yurtlarıyla ilgili de konuşan Bakan Çağatay Kılıç, “Kapatılan üniversitelerdeki kayıtları YÖK ve üniversiteler öğrencilerin taleplerinin de olduğu bazı durumlar da farklı üniversitelere kaydırıyor. Dolayısıyla bu arkadaşlarımızın gittikleri yerlerle alakalı olarak da burada bakmamız gerekiyor. Ama sistem içerisinde başvurularını zaten yaptılar. Çünkü o yurtların kapanacağını da biliyorlardı. Elimizdeki verilere baktığımızda yurt kapasiteleri çok üst seviyede değil. Bizim bu aldıklarımızın belki iki misli kadar irili ufaklı. Bazı yerlerde aldığımız 88 kişilik bir kapasite var ama bu mecburiyetten aldığımız bir şey. Artık öyle bir yerdeki bunu kullanma imkanı başka hiç kimsenin yok. Biz bir şekilde bunu değerlendirebiliyoruz. Kapasiteleri çok yüksek olmamakla beraber bu noktada özellikle yatay ve dikey geçiş kontenjanları daha sonra açıklanıyor. Çoğu bu noktada ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf olduğu için yatay ve dikey geçişe geçiyor. Onun da kontenjan sayısının yüzde birden, yüzde beşe arttırdığımızdan dolayı ben çok fazla sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum açıkçası. Bu noktada sıkıntıya düşebilecek olan öğrencilerimizle ilgili de bunlarla ilgili olarak görüştüğümüz başka devletin sistemin devletine paralel bir yapı oluşturmaya çalışmayan başka imkanlar da mevzubahis. Açıkçası çok ciddi bir şey olacağını düşünmüyorum” dedi.

 

“Kredi ve burs verdiğimiz tüm öğrenciler 11 kurum tarafından taranıyor”

 

Bakan Çağatay Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda kalan öğrenciler ile ilgili güvenlik soruşturması hakkındaki soruya şu yanıtı verdi;

 

“Bizim şu an kredi ve burs verdiğimiz tüm öğrenciler 11 kurumdan taranıyor. Burs almanın farklı kriterleri var. Krediyi herkes alabiliyor. Sabıka kaydı, terör örgütü ile ilişkisi olup olmadığı noktasında ciddi bir araştırma yapılıyor. Daha önce yılda bir kez yapılan bir araştırmaydı. Biz bunu yaklaşık bir senedir elekronik olarak yapma imkanımız olduğu için her ay yapıyoruz. Daha önce kağıt sistemi içerisinde kaydı olup aslında yurtta olmayan bazı kişilerin olumsuz bazı olayların içinde adı geçti. Bunu engellemek için her ay burs ve kredi öğrencimizin hesabına yatırılamadan önce tekrar 11 kurum tarafından güvenlik açısından hepsi tekrar taranıyor. Birisinin Adalet Bakanlığı veya emniyet ile alakalı bir durumu olduğu zaman bu sisteme doğrudan düşüyor. Bizim de bunu görme imkanımız var. Bizim ile ilgili kriterin karşılığı ne ise bu yapılıyor. Bursu kesilen de oldu. Kredisi kesilen de oldu. Güvenlik soruşturmasından geçemeyenin yurtla da ilişkisi kesiliyor. Bizim yurtlarımızda herhangi bir terör örgütünün ya da yasa dışı faaliyet içinde olacak kişinin bulunması doğru bir şey değil. Siz bir kurumda çalışıyorsunuz. Kurum ile aranızda bir akit, anlaşma var. O anlaşmaya her iki tarafında uyacağı noktasında imzanız var. Biz yurtlarımıza öğrencilerimizi alırken, diyoruz ki; ‘Bu bizim yurt yönetmeliğimiz. Bu yurtta bu kurallar geçerli. Örneğin giriş çıkış saatleri, (buradan giriş çıkış saatlerinin değişmeyeceğini ifade edeyim)’ Bu kurallara uyulması noktasında bir akit yapıyoruz. ‘Biz size şu imkanları sağlayacağız, kurallarımız da böyle. Bunu kabul ediyorsanız buyurun’ diyoruz. Dolayısıyla o akde uyulmadığı için akdi feshediliyor ve yurtla ilişkisi kesiliyor”

 

 

 

“Yasadışı bir örgüte üyeliğiniz veya faaliyetlerine katılımınız varsa yurtta barınamazsınız”

 

Yurtlarda ilişiği kesilenlerin  sayısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Çağatay Kılıç, “Sürekli güncellenen bir rakam olduğu için şu an elimde bir rakam yok ama bazı ay 10 kişi olabilir, bazı ay hiç olmayabilir. Bazen 100 kişi olur. Bu bize emniyet ve adaletten gelen bilgiye bağlı. Çünkü bizim güvenlik araştırması yapma imkanımız yok. Ama şu vardır; yurdun içerisinde bariz bir olaya karışırsa öğrenci o zaman müdür onun zabtını tutar ve o an itibariyle ilişiğini kesebilir. Diğer konuya gelince, bizim kayıt sistemimiz içerisinde bu araştırmalar var. Sizin yasadışı bir örgüte üyeliğiniz veya faaliyetlerine katılımınız söz konusu ise, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda barınmanız mümkün değil. Neden diye sorarsanız; biz burada devletimizin ve milletimizin geleceği ile ilgili olarak ve kardeşlerimizin öğrencilik yıllarında devlet imkanı ile sağladığımız farklı bir hizmeti sunuyoruz. Size bu hizmeti sunan devlete karşı bir olumsuz hareketiniz var ise ve bunun içerisinde yer almışsanız sizin bu yurtlarda olma durumunuz yok demektir” diye konuştu.

 

Bakan Çağatay Kılıç, “Kapatılan yurtlarla ilgili sayı var mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

 

“Kapasite ile alakalı bakabiliyoruz. Çünkü onlar bizim tuttuğumuz sağlam rakamlarla yürümüyorlar.  Genel anlamda toplam 40 bin civarında bir kapasiteden bahsediyoruz. Ama daha önceki yıllarda da ayrılanlar olduğu için tarama sisteminden sonra önümüze veriler gelecektir diye düşünüyorum. 40 bini de tam bulmayacağını tahmin ediyorum. Çünkü, daha önce biliyorsunuz ayrılanlar oldu. Tekrar gelip Kredi ve Yurtlar Kurumu’na kaydını yaptıranlar oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önceki yıllardaki yapmış olduğu çağrıya uyarak gelip de yurtlarımızda barınan kardeşlerimiz de var.”