BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ TÜRKİYEMSPOR’U ZİYARET ETTİ

18 Kasım 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Almanya’daki temasları kapsamında, muhataplarının, Türkiye'de 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananlarla ilgili bazı konularda tam bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

 

Bakan Çağatay Kılıç, Berlin Türkiyemspor Kulübü’nü ziyareti sırasında basın mensuplarına, Almanya'daki temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İlk olarak Konrad Adenauer Vakfında bazı davetliler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldiğini belirten Kılıç, görüşmeler sırasında tüm eleştirileri açık bir dille ifade ettiğini, muhatapların da öğrenmek istedikleri konuların bulunduğunu kaydetti. Bakan Çağatay Kılıç, "Şunu görüyoruz ki Türkiye'de 15 Temmuz gecesi ve gecesinden sonra yaşananlarla ilgili olarak bazı konularda tam bilgi sahibi değiller. Türkiye’deki kızgınlıkların ve bazı kırgınlıklarının sebebinin tam ne olduğunu algılayamamışlar. İnşallah bunları onlara en iyi şekilde anlatma imkanı bulduk diye düşünüyorum. Bunları anlatamaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) ve Almanya ilişkileri noktasında, Türkiye'ye karşı tutunulan eleştirel tavra, Türkiye’nin cevabının çok açık olacağını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın bu noktadaki duruşları ve ortaya koydukları açıklamalar ortadadır. Dışişleri Bakanımızın, Avrupa Birliği Bakanımızın görüşmeleri, bizlerin burada ortaya koyduğu konular bellidir. Bu çerçevede her şeyi doğru şekilde anlatmaya ve Almanya'da farklı unsurların Türkiye aleyhine estirmeye çalıştıkları olumsuz havanın aslında kökünde, yanlış bir bilgilendirmenin, hatta ve hatta kasıtlı bir propagandanın da olduğunu buradaki bütün muhataplarımıza açık bir şekilde anlatıyoruz. Türkiye'nin, Almanya’dan ve Avrupa’dan  beklentilerini de açıkça dile getiriyoruz. Bundan sonra da bu böyle olacak. Her zaman bu anlamda bizim özellikle Almanlarda, Avrupalılarda görmek istediğimiz, biz burada bir şeyleri konuşurken, Türkiye’nin kim olduğunu, ne olduğunu, nasıl bir ülke olduğunu bilerek, bizimle muhatap olmaları konusunda da onlara hatırlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

Federal Mecliste Spor Komisyonu üyeleriyle de bir araya geldiğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, burada daha önce gündeme gelen 1915 olaylarına ilişkin sözde Ermeni tasarısıyla alakalı Türkiye’nin tutumunu en açık bir şekilde ifade edildiğini kaydetti.

Bakan Çağatay Kılıç, "Bunu (tasarıyı) asla kabul etmediğimizi ve hiçbir şekilde bir meclisin ve parlamentonun görevinin bu olmadığını ve olamayacağını, Türkiye’nin de bunu asla kabul etmeyeceğini en açık yüreklilikle tekrar dile getirdik. Bu konuda Almanya’daki kamuoyu ve siyaseti içinde de artık bunun herhalde anlaşıldığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) karşı mücadelenin hukuk çerçevesinde devam ettiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’de 15 Temmuz sonrası yaşanan sürecin içerisinde bizim hukuktan doğan, hukuki haklarımızdan doğan ve milletimize karşı olan sorumluluğumuz çerçevesinde devlet sisteminin içine sızmış olan ve Türkiye’ye karşı bir darbe girişiminin başını çeken FETÖ terör örgütüne karşı hukuk çerçevesinde, kendi yasalarımız çerçevesindeki mücadelemizi en açık şekilde sürdürüyoruz. Bundan da geri durmayacağız. Biz ülkemize ve milletimize karşı bir sorumluluk taşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız Bakanlar Kurulu toplantısında hükümetimizin aldığı karar açıktır. Biz bu noktada devletimizin içerisindeki tüm FETÖ terör örgütü mensupları ayıklanana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bunu hukuk çerçevesinde yapıyoruz, kanunlarımızın bize verdiği yetki çerçevesinde yapıyoruz. Bununla alakalı olan tüm uygulamalarımız hukuk çerçevesinde devam edecek. Dolayısıyla bunları anlatıyoruz." 

 Bakan Çağatay Kılıç, 15 Temmuz gecesi Türkiye'de cereyan eden ve yapılmaya çalışılan darbe girişimini engelleyen Türk milletinin, hukukuna ve demokrasisine sahip çıktığını vurgulayarak, "Bunu korumak ve kollamak da bizim görevimiz." dedi.

 Alınan kararların Türkiye'deki bağımsız yargının, savcıların ve hakimlerin aldığı kararlar olduğuna işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, bunlara herkesin saygı göstermesi ve kabul etmesi gerektiğini belirtti.

HDP milletvekillerinin çağrılmalarına rağmen uzun süre ifade vermeye gitmemelerinin ardından bir süre sonra zorla ifadelerinin alınmasına ilişkin Almanya'da sorulan sorulara da açık cevaplar verdiklerini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

"Aslında soruyla cevap veriyoruz. Bir Alman milletvekili bir savcı tarafından ifade vermeye çağrılırsa ve o savcıya ben senin bu talebini tanımıyorum. Mahkemeni tanımıyorum. Senin bu noktada verdiğin kararı tanımıyorum dese ne olur? Çok basit bir cevabı var veya bir milletvekili aracında yasa dışı birtakım unsurlar bulundursa veyahut silah bulundursa ve bu tespit edilse, acaba Alman makamlarının veya AB içindeki başka ülkelerdeki demokratik makamlarının buna karşı tepkisi ne olur veya vatandaşa ve millete hizmet etme yolunda aldıkları oylar çerçevesinde kazanılan belediye başkanlıklarında vatandaşın ve milletin can güvenliğinin ve mal güvenliğinin emniyet güçlerinin güvenliğini tehlikeye atacak şekilde hareketler içinde olunur, sokaklar kazılır ve çukurlar açılır, içerisine de patlayıcı yerleştirilse bunu Almanya’da yapsa bir belediye başkanı acaba Alman yargısı Alman hukuk sistemi buna nasıl bir cevap verir? Bunları sorduğumuz zaman tabii bunların cevabının hukuk çerçevesinde en sert şekilde verileceğini ve bunun asla kabul edilemez olduğunu açıkça dile getiriyorlar. Biz de zaten bunu söylüyoruz."

 Almanya'da yaşayan Türk kökenlilerin fikir özgürlüğü çerçevesinde fikirlerini açıkça dile getirebilmeleri gerektiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, Almanya’da yaşayan ve bu ülkenin geleceğine katkıda bulunan her kişinin Almanya’da söyleyecek sözü vardır. Bu da en doğal hakkıdır. Burada vergi veren, Almanya'nın gelişimine katkıda bulunan herkes bu ülkede söz söyleme hakkına sahiptir. Tabii ki bunu demokratik kurallar çerçevesinde yapacak. Bunları hak ve özgürlükler çerçevesinde yapacak ve herkes de birbirini dinlemek ve birbirinin fikrine değer vermek durumundadır." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da düzenlenen gösterilerde terör örgütlerinin paçavralarını taşındığına işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, "Terör örgütüne açıkça destek verenlerin, terör örgütü sempatizanlığı yapanların Almanya’da yasaklanmış olan terör örgütlerinin paçavralarını taşıyıp da Alman polisine karşı şiddete girişenlerin, asıl onlara karşı Alman makamları ve kamu düzenini sağlamakla görevli makamlar tarafından gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Federal Mecliste Spor Komisyonu üyeleriyle yaptığı görüşmenin ardından Berlin Türkiyemspor Kulübünü ziyaret etti. Burada Kulüp Başkanı Durmuş Ali Matur ve yönetim kurulu üyelerinden kulüp hakkında bilgi aldı, sporcularla fotoğraf çektirdi.

Kendisine, üzerinde ismi yazılı 55 numaralı Türkiyemspor forması hediye edilen Bakan Çağatay Kılıç, gözleri görmeyen 13 yaşındaki Oğulcan Çatkılıç ile sohbet etti.