BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ TRABZON’UN YENİ STADI’NI İNCELEDİ

13 Aralık 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak olan Trabzon'un yeni stadyumunda incelemelerde bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla 18 Aralık Pazar günü resmi açılışı yapılacak olan Trabzon’un yeni stadyumu’nda incelemelerde bulundu.
Bakan Çağatay Kılıç, Trabzon’un yeni Stadı’nda incelemelerde bulunmak üzere Trabzon’a gitti. Beraberinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Trabzon’un yeni  stadı’na giden Bakan Çağatay Kılıç, stat zemini ve tribünlerde incelemelerde bulundu.
Bakan Çağatay Kılıç, daha sonra Valiliğe geçerek Trabzon Stadyumu ile ilgili toplantıya katıldı. Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Çağatay Kılıç, Trabzon’da açılacak olan stadyumun yapım aşamasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakından takip  ettiğini belirterek projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Pazar günkü açılışa Katar Emiri’nin de katılacağını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “AK Parti iktidarlarında ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde başlatılan; kendisinin bizzat takip ettiği; projesinde, yapımında dünyadaki ilk ve tek olan özelliklerinin hayata geçmesinde birebir içerisinde olduğu bu stadyum inşallah Pazar günü sayın cumhurbaşkanımızın uğurlu ellerliye Trabzon’umuza ve Türk sporuna kazandırılacak” dedi. 
“Tek bir hamleyle 30’u aşkın stadyumu inşa eden başka bir ülke yok”
Trabzon’un yeni stadı’nın inşası esnasında birçok şeyin yazılıp, çizildiğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Biz eserlerimizle konuşuyoruz ve eser ortada. Bu stadyum 41 bin 461 kişilik. İnşallah Trabzonspor’umuzun yeni yuvası olacak. Burasını sadece bir stadyum olarak düşünmek doğru değil. Bu stadyumun yanında çok ciddi bir kamp alanı ve tesisi var. Bununla birlikte çevresinde inşa edilmiş olan özellikle Trabzonsporumuz’un kulüp binası olarak da kullanabileceği mekanlar mevcut. Açık spor alanları, hem Trabzon’umuza hem Türk sporumuza hizmet edecek olan alanlar. Yani işin özü; burası büyük bir kompleks. Bunun toplam bitiş zamanı 36 ay. Eleştiri olabilir amenna, yaptığınız bir çalışmayı eleştirmek, düşünceyi eleştirmek herkesin hakkıdır. Ama marifet de iltifata tabiidir. Dünyanın üzerinde şu anda tek bir hamleyle 30’u aşkın stadyumu inşa eden başka bir ülke yok. Bunların bir kısmı tamamlandı ve kullanıma açıldı, bir kısmında da artık sona doğru yaklaşılıyor” diye konuştu. 
“Toplam maliyet 350 Milyon TL”
Bakan Çağatay Kılıç, Trabzon'un yeni stadyumu’nun çok farklı özellikleri bünyesinde barındırdığını anlattı. Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
“Çok farklı bir çatı sistemiyle inşa edilmiş olan bir stadyum. Kaplaması yine çok farklı özelliklere sahip olup kendi kendini temizleme özelliğine sahip. Çiminin ve scorboardların yapısı özel. Stadın toplam maliyeti 350 milyon TL civarında. Trabzon’umuza, Türkiye’mize helali hoş olsun. Sayın cumhurbaşkanımızın vizyonuyla kazandırılan eserler bunlar oluyor.” 
''Önemli olan ortaya konulan irade ve çabadır''
Yapımı devam eden stadyumlarla ilgili eleştirilerin de olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Eleştirenlerin de emeği var. Çünkü yapıcı olan her eleştiri bir eserin tamamlanmasında katkı sağlar. Tarbzon’un yeni stadyumu ile ilgili süreç içerisinde olumsuz anlamda eleştiride bulunanlara da diyeceğimiz tek bir şey var; İşte eser!” dedi.
Bu yaz Avrupa Futbol Şampiyonası’nın yapıldığı Fransa'da yeni tesislerin yapımı konusunda sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Dünyanın çok farklı yerlerinde spor tesislerinin yapımının ne kadar zaman aldığını görüyorsunuz. Bakın Rusya'da  2018 Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda bir takım modifikasyonlar, değişiklikler yapılabileceği açıklandı. İnşaat aşamasında bazı aksamalar olabilir. Ama burada önemli olan sizin ortaya koyduğunuz iradedir, çabadır. Ve kurumlarınızın hızlı bir şekilde konuya müdahil olmalarıdır. Önemli olan budur'' ifadelerini kulandı.  
 ''Türkiye'de 90'larda kaç stadyum inşa edildi bunlara da bakmak lazım''
 Türkiye genelinde yapılan stadyum inşaatları ile ilgili de bilgiler veren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
''Türkiye'de 1990'larda kaç tane stadyum inşa edildi bunlara bir bakmak lazım. Samsun'un inşaatı devam ediyor, son düzlüğe girdik. Konya açıldı, kullanılıyor. Antalya'nın stadyumu bitti, açıldı. Afyon kompleksi bitti. Rize Stadyumu bitti ve şu anda Rizespor orada oynuyor. Eskişehir stadı biti. Resmi açılışını henüz yapmadık ama deneme çalışmalarında başarıya ulaşıldı. Bursa'nın stadı yine Cumhurbaşkanımız tarafından açıldı. Gaziantep stadyumu hızlı bir şekilde ilerliyor. Çim çalışmalarında farklı bir noktaya gelindi. Malatya stadyumu hızlı bir şekilde devam ediyor. O da yakın bir zamanda tamamlanacak. Sivas stadyumu bitti. Sivasspor orada oynuyor. Resmi açılışını henüz yapmadık, yapacağız. İstanbul'a  kazandırılmış olan stadyumlar malumunuz. Diyarbakır stadının inşaatı devam ediyor. Kocaeli ve Sakarya son raddeye gelmiş durumda. Giresun stadının ihalesi yapıldı, devamı gelecek. Ordu ile alakalı çalışmamız devam ediyor. Karaman'daki devam ediyor. Adana'daki stadyum hava şartlarının da müsait olması sebebiyle hızlı bir şekilde ilerliyor. Hatay'da hızlı bir şekilde inşaat devam ediyor.'' 
“İzmir ve Ankara için beklenti yüksek”
Stadyum konusunda İzmir ve Ankara için beklentinin yüksek olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İzmir'de TOKİ marifetiyle iki yeni stadyum, Karşıyaka ve Göztepe statları için adımlarımızı attık. Her ikisi ile ilgili bir yargı süreci yaşandı. Bu noktada yerel yönetimler farklı şeyler ortaya koydu. Mahkeme süreci bize 2 yıldan fazla bir süreyi kaybettirdi. Şimdi bu iş sona ermiş durumda, başbakanımızda biliyorsunuz İzmir milletvekili bu konu ile yakından takip ediyor. Karşıyaka'nın süreci artık hızlanacak ve devam edecek. Göztepe'nin yeniden yapım süreci ile ilgili bir durumu var o şu an tamamlanmış ve artık proje ile ilgili çalışmalar yürüyor. Alsancak Stadıyla ilgili projeler bitmiş durumda. Yeni yılın ilk haftasında İzmir Alsancak'ın da ihalesini yapıp İzmir'e kazandıracağız. Bizim amacımız, her yere yoğun ve hızlı hizmeti götürmek. AK Parti iktidarlarının şiarı vatandaşa hizmet olmuştur. Dolayısıyla biz bu noktada en hızlı şekilde görevimizi yerine getirmek için çabalıyoruz. Ama bazen, elimizde olmayan engellerle karşılaşabiliyoruz maalesef.'' 
“Ankara’ya çok farklı özelliklere sahip, ilklerin olacağı bir stadyum kazandıracağız”
Başkent Ankara’ya farklı özelliklere sahip güzel bir stadyum kazandırmak için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Ülkemizin başkenti Ankara’ya çok farklı özelliklere sahip, ilklerin olacağı bir stadyum kazandıracağız” dedi. Ankara’ya yapılacak stadyum ile ilgili proje çalışmasında son aşamaya gelindiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Bu proje ile Ankara’nın merkezinde mevcut 19 Mayıs Stadyumunun olduğu bölgeye Türk sporuna, başkentimize ve aynı zamanda tüm ülkemize farklı bir yapıyı kazandıracağız inşallah” dedi. 
Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Biz laf üstüne laf koymaya değil, iş üstüne iş, taş üstüne taş koymaya geldik’ sözünü hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, laf söylemek kolaydır önemli olan konunun taş üstüne taş, iş üstüne iş koymak olduğunu vurguladı.  
 “Pazar günü büyük bir katılımla açılış planlıyoruz”
Trabzon’a büyük emekler verilerek kazandırılan yeni stadyumun açılışına hem Trabzonluları hem de diğer kentlerde yaşayan vatandaşları davet eden Bakan Çağatay Kılıç, “Trabzon’un yeni stadyumu tekrar hayırlı uğurlu olsun. İnşallah Pazar günü resmi açılışını yapacağız ve stadımız hizmete girmiş olacak. İnşallah büyük bir katılımla bu açılışı planlıyoruz. Detaylı program üzerinde bugün çalışılıyor. Onun için buradayız. Bugün yaptığımız incelemede gerçekten güzel, hoş, hem Trabzon’a hem Türkiye’ye yakışır bir eserin ortaya çıktığını gördük. Rabbim inşallah burada büyük başarılar elde etmeyi milletimize nasip etsin. Tabi ki milli takımımızın da burada oynayacağı maçlar olacaktır” diye konuştu.
 “Trabzon’un yeni stadyumu bir cazibe merkezi olacak”
Türkiye’nin dört bir yanına inşa edilen stadyumları sadece 15 günde bir maç yapılan yerler olarak düşünmediklerini, yaşayan stadyumlar yaptıklarını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
“Yeni inşa ettiğimiz stadyumlar sadece 15 günde bir futbol müsabakalarının oynanacağı mekanlar olmayacak. Özellikle tribün altı olarak tabir ettiğimiz bölgelerde antrenman salonları, farklı spor branşlarında antrenman yapılabilecek mekanlar yapılarak tüm spor camiamızın hizmetine sunulacak. Burada kültürel aktiviteler ve sosyal faaliyetlerin de yapılabileceği bir takım çalışmalar olacak. Dolayısıyla Trabzon’un yeni stadyumu bir cazibe merkezi, tabiri caizse bir toplanma merkezi haline gelecek. Sosyal hayata da katkıda bulunacak. Bütün bunları hayata geçirecek olan bu eser Trabzonumuz’a, Türkiyemiz’e hayırlı uğurlu olsun. İnşallah Pazar günü açılışında hep beraber olacağız.”