ŞENOL GÜNEŞ SPOR KOMPLEKSİ AÇILDI

18 Aralık 2016

Trabzonspor'un maçlarını oynayacağı, Şenol Güneş Spor Kompleksi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim Hamad El-Tani, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Trabzon'un Akyazı mevkiinde yapılan Şenol Güneş Spor Kompleksi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim Hamad El-Tani, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Trabzonspor'un maçlarını oynayacağı Şenol Güneş Spor Kompleksi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim Hamad El-Tani, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak katıldı. Açılış töreninde, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Trabzonspor'un eski başkanları, teknik direktörleri ve yöneticilerinin yanı sıra birçok kulübün temsilcileri de yer aldı.
Komplekse ismi verilen Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'in de yer aldığı açılışta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vuruşu ile başlayan gösteri maçında, bordo-mavili takımın efsane futbolcuları forma giydi. Taraftarlar, futbolcuları tribüne çağırarak sevgi gösterisinde bulundu.
Kılıç: " Türkiye'deki en önemli stadyumlardan birisi"
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç açılış töreninde yaptığı konuşmada, stadın temelini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uğurlu elleriyle attığını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanım, düşüncesinden başlayarak her şeyinde birebir emeğiniz var. Bugün de uğurlu ellerinizle inşallah bu eseri Türkiye'ye, Trabzon'a kazandıracaksınız" dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'yi ve milleti bölmeye, ideallerini durdurmaya çalışanlar olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"14 yıllık AK Parti iktidarında neler yapıldığının en önemli göstergelerinden birisi de işte bu stadyumdur. Size bu gösterdiğiniz kararlılıktan, Türkiye'ye kazandırdığınız eserlerden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. İnşallah daha nice eserleri de sizin uğurlu ellerinizle Türkiye'ye kazandıracağız. Kararlılığınız, emeğiniz, duruşunuz için size teşekkür ediyoruz. Trabzonlulara, Trabzonsporlulara hayırlı, uğurlu olsun."
Başlama vuruşu Erdoğan’dan
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzonspor’un efsane futbolcuları arasındaki maçın başlama vuruşunu yaptı. Tribündeki taraftarların "Reis buraya" şeklindeki tezahüratları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, tribünlere giderek taraftarları selamladı. Erdoğan, stadın deniz tarafındaki kalesine ilk penaltı atışını da yaparak gole çevirdi.
Tören öncesinde Trabzonspor’un tarihini anlatan bir tanıtım filmi gösterildi. Şehitler için yapılan saygı duruşunun ardından Katar ve Türk milli marşları dinlenildi. Milli marşlar okunurken tribünlerden Türk bayrağı ve "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" yazan dev pankart açıldı. Şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi, dua edildi.
Şenol Güneş Spor Kompleksi
Türkiye'nin deniz yüzeyi doldurularak inşa edilen ilk stadyumu olma özelliğine sahip Şenol Güneş Spor Kompleksi, 92 bin metrekare yeşil alana sahip. Trabzonspor'un maçlarını oynayacağı spor kompleksinde, UEFA kriterlerine göre saha aydınlatma kriteri 2 bin lüks iken, Şenol Güneş Spor Kompleksi’nin aydınlatması 3 bin lüks seviyesinde gerçekleştirildi.
Komplekste ayrıca, Kamp Eğitim Merkezi ve İl Gençlik Spor Merkezinin binaları ile 2 suni ve 5 doğal çim saha da bulunuyor. 
Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün alanı bulunan stadın çatısı, 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip. 6 bin 500 ton çelik kullanılan çatının çevre dostu olarak kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliği ise dikkati çekiyor. "Akıllı çatı" olarak bilinen smart roof sistemi kullanılan stat, bu özelliğiyle dünyada beşinci, Türkiye'de ise ilk.
Seyirci kapasitesi 41 bin 461 olan statta, 2 bin 954 VIP, 196 protokol, 282 basın ve 80 engelli koltuğu yer alıyor. İlkleri barındıran statta 80 metrekare olan skorbord, 7,5 megapiksel aralığında olmasıyla da Türkiye'de yine tek olma özelliğini taşıyor.