BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ EYOF 2017 ERZURUM’DA MÜCADELE EDECEK SPORCULARI KABUL ETTİ

04 Ocak 2017

Bakan Çağatay Kılıç: “Ülkemizin huzuruna, birliğine, beraberliğine yönelik olumsuz hareketler içerisinde olan, ülkemize zarar vermek isteyen hainler var. Bunlara karşı en büyük ve en güzel cevabı sizler ortaya koyacağınız performans, birlik, beraberlik ve dik duruş ile vereceksiniz.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, EYOF 2017 Erzurum’da mücadele edecek Türk Sporcuları kabulünde, “Özellikle şu günlerde bunu bir spor müsabakası olarak düşünmeyin. Ülkemizin huzuruna, birliğine, beraberliğine yönelik olumsuz hareketler içerisinde olan ve maalesef ülkemize zarar vermek isteyen hainler var. Bunlara karşı en büyük ve en güzel cevabı sizler ortaya koyacağınız performans, birlik, beraberlik ve dik duruş ile vereceksiniz. Onun için bu anlamda üzerinizde önemli bir görev var” diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, 11-18 Şubat tarihleri arasında Erzurum’da düzenlenecek olan Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’ne (EYOF) katılacak Türk sporcuları Bakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Kabulde ülkemizi oyunlarda temsil edecek olan 24'ü kız, 45'i erkek 69 sporcu ve antrenörleri hazır bulundu. 
Bakan Çağatay Kılıç kabulde yaptığı konuşmada, sporcuların EYOF 2017 Erzurum’da önemli bir görev üstlendiğini belirterek, “Özellikle şu günlerde bunu bir spor müsabakası olarak düşünmeyin. Malum şu anda ülkemizin huzuruna, birliğine, beraberliğine yönelik olumsuz hareketler içerisinde olan ve maalesef ülkemize zarar vermek isteyen hainler var. Bunlara karşı en büyük ve en güzel cevabı sizlerin ortaya koyacağı performans, birlik, beraberlik ve dik duruş sergileyecek. Onun için bu anlamda üzerinizde önemli bir görev var” dedi. 
“İstiyoruz ki Güney Kore’deki Kış Olimpiyatları’na aranızdan katılacakların sayısı artsın”
Bakan Çağatay Kılıç, sporcuların EYOF 2017 Erzurum’da gelecek adına önemli bir tecrübe edineceklerine işaret ederek, “Sizin bu organizasyonda elde edeceğiniz tecrübeler daha sonraki yıllar içerisinde yapacağınız ve katılacağınız müsabakalara sizleri şimdiden hazırlayacak. Uluslararası bir müsabakadaki heyecanı, orada neler yaşandığını bir kere daha farklı açıdan hissetme ve yaşama imkanınız olacak. Kendi eksikliklerinizi göreceksiniz, kendinizi geliştirebileceğiniz alanları göreceksiniz. İstiyoruz ki Kış Olimpiyatları’na Güney Kore’ye de aranızdan katılacak olanların sayısı artsın” ifadelerini kullandı.  
Türkiye’de kış sporlarının pek yaygın olmadığını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti; 
“Maalesef Türkiye’de kış sporları denildiği zaman çok fazla bir bilinirlik yok. Bunu açık açık konuşmak gerekiyor. Öne çıkan kayak ve patenle ilgili bazı branşlar. Onun dışında çok fazla bilinmiyor ama artıyor. Sizin gibi genç kardeşlerimizin sayısı, sporcu sayımız arttıkça ve onlar kendilerine verilen imkanları daha da iyi kullandıkça bu daha da gelişecek. Geçen hafta Van’daydım. Van’da farklı branşlardaki sporcu kardeşlerimizle görüştük. Gerçekten kendilerine imkan verildiği zaman bizim evlatlarımız bunu iyi kullanıyor, değerlendiriyor. Burada önemli olan imkanları en iyi şekilde, verimli bir şekilde değerlendirmek. Bu çalışmaları da antrenörlerinizle beraber en iyi şekilde yapmak.” 
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye’de artık tesis sıkıntısı olmadığını ifade ederek, “Tesisleşme hamlemizde gerçekten Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle spor camiasının içerisinde bulunması ve 
kendisinin de aktif sporun içinden geliyor olmasının avantajlarından bir tanesi de bu yatırımları çok yakından takip etmesi. Başbakanımızın gençlerle ne kadar yakın bir sohbet içerisinde olduğunu biliyorsunuz. O da sürekli olarak nasıl bir çalışma içerisinde olduğumuzu, nelerin eksik olup olmadığını sürekli bizimle istişare ediyorlar” dedi. 
“Türkiye’de maalesef antrenör açığımız var”
Sporcuların yetişmesinde antrenörlerin payının çok önemli olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Antrenörlerimiz hiç kusura bakmasınlar. Sözüm meclisten dışarı. Sporcu kulüpte yetişir. Kulüpteki sporcuyu antrenör yetiştirir. Türkiye’de maalesef antrenör konusunda açığımız var. Antrenörlerimizin çok daha fazla sayıda olması ve aynı zamanda çok farklı noktalarda da kendilerini geliştirmiş, uluslararası anlamda meslektaşlarıyla aynı seviyeye gelmesi gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz. Burada yapacağımız farklı adımlar var. İnşallah bunlarla beraber de sizlerin de daha farklı bir noktaya getireceğiz. Yakın zamanda güzel müsabakalar çıkartan arkadaşlar oldu. En önemlisi sizlerin birbirinizle olan dayanışmanız. Her branşın ve her sporcunun birbirine katacağı, birbirine verebileceği bir şeyler vardır. Tecrübe ettiği, etmediği, yaşadığı, yaşamadığı, eksik olan, fazla olan bunları bir arada değerlendirmeniz lazım. Her şeyi de antrenörleriniz, yöneticilerinize bırakmayacaksınız. Bazı şeyleri kendi aranızda değerlendireceksiniz ve bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra da gerçekten biliyorum ki başarı gelecek.”
“Velileriniz artık ‘Ya okula ya da spora git’ demeyecek” 
Sporcuları ve ailelerini eğitim – spor ikileminden kurtarmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç şunları söyledi;
“Belli bir yaşa gelince aileler diyor ki; ‘çocuklar hadi bakalım sporu azaltıyoruz, eğitime doğru gidiyoruz’. Ondan sonra siz bir ikileme giriyorsunuz. Bu ikilemden sizi kurtaracağız. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığımızda toplantı devam ediyor. Daha önce yaptığımız protokol gereği alt yapı hazırlanıyor. Amacımız; sizlerin öncellikle eğitim ile spor hayatınızı birlikte götürebilmenizin alt yapısını sağlamak. Bunu da Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber yapıyoruz. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı’nın içerisinde olmayan böyle bir çalışma başarılı olamaz. Çünkü hepiniz öğrencisiniz. Sizlerin spor hayatı ile potansiyelinizi geliştirirken, eğitim hayatına da devam edebilmeniz, o noktada kedinizi geliştirebilmeniz önemli. Uluslararası müsabakalardaki katılımınızla alakalı antrenman yapmanız ve kendinizi hazırlamanız gereken durumlar oluyor. Bunların hepsinin özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki öğretmenlerinizle çalışıp, onların da ortaya koyacağı bir sistem üzerinden çözülmesi gerekiyor. Bu yeniden keşfedilmesi gereken bir şey değil. Dünyanın yaptığı bu. Bizim de yapacağımız bu. Dolayısıyla velileriniz artık şöyle demeyecekler; ‘Ya okula git ya spora git, ya da sporu artık bırakalım. Hadi bakalım eğitime gidelim.’ Bunu sağladığımızda çok daha farklı başarıları elde etmeniz kolay olacak.” 
“Türkiye'nin dört bir yanında antrenman salonları yapacağız”
Bakan Çağatay Kılıç, sporcuların, gençlerin, çocukların antrenman yapabilmeleri için mahalle tipi antrenman salonlarının yapımına başlanacağını bildirirken, “Antrenman salonları konusunda bir hamle başlatıyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin çok farklı il ve ilçelerinde, okullarda antrenman salonları yapacağız. Bunlar büyük, kocaman spor salonları değil. Bunlar milli sporcumuz Nur Tatar’ın adını verdiğimiz Van’daki 5 bin kişilik spor salonu gibi değil. Ya da Ankara’daki 10 bin kişilik veya İstanbul’daki Sinan Erdem Spor Salonu gibi değil. Ama sizlerin antrenman yapabileceği, farklı branşlardan sporcuların kullanabileceği, tabiri caizse sporcunun ayağına kadar götüreceğimiz salonlar. Bu antrenman salonlarını Türkiye'nin dört bir yanında çok hızlı bir şekilde inşa edeceğiz. Sporcularımızın kullanımına açacağız. Biraz daha fazla ve rahat antrenman yapabileceksiniz diye ümit ediyorum” diye konuştu. 
“Gelecek misafirlere ülkenizdeki gerçekleri iyi anlatın”
Erzurum’da düzenlenecek olan Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nde (EYOF) mücadele edecek sporculara başarılar dileyen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı. 
“Erzurumlu olanlar gelen diğer arkadaşlarını misafir edecek Erzurum'da. Oraya birçok akranınız olan sporcu gelecek. Artık siz belli yaşlardasınız ve sorumluluklar üstleniyorsunuz. Eşofmanlarınızın üzerinde Ay Yıldızlı Bayrağımız var. Artık böyle bir sorumluluğunuz da var. Gelecek olan misafirlere ülkenizdeki gerçekleri ve ülkenizin ne olduğunu iyi anlatın. Onlarla iletişim kurun. Bu antrenörlerimiz için de geçerli. Çünkü birçok antrenör de gelecek. Dolayısıyla bu sizin için bir fırsat. Hem uluslararası düzeyde akranlarınızla iletişim kurmak hem de ülkenizi en iyi şekilde temsil etmek için bir fırsat. Beraberce inşallah bu anlamda da iyi bir sınav vereceksiniz ve ülkenizi temsil edeceksiniz.”