"ENGELLEMEYE KALKARLARSA KAPI KAPI DOLAŞIP HERKESE ANLATIRIZ"

06 Mart 2017

Bakan Çağatay Kılıç, önümüzdeki günlerde Almanya’yla gideceğini bildirirken, "Biz şu anda Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde halk oylaması çalışmalarına devam ediyoruz. Bu hafta ben de gidiyorum bakalım herhalde engelleyeceklerini sanmıyorum. Ama engellemeye kalkarlarsa biz de kapı kapı gezer dolaşırız. Herkese anlatırız" dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Samsun ziyaretinin ikinci gününde, Tekkeköy Belediyesi Düğün Salonu'nda düzenlenen "Yeni Türkiye Yolunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu programa katıldı. Burada yaptığı konuşmada, AK Parti olarak gençlerin Mecliste temsil edilmesini önemsediklerini ve gençlere güvendiklerini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Bu aslında bir hak verme değilir. Var olan bir hakkın teslim edilmesidir. Biz 2002'de göreve geldiğimizde seçilme yaşı 30'du. 30'dan 25 yaşa biz indirdik" diye konuştu.

 "Çok daha hesap verilebilir şeffaf bir sistem getiriyoruz"
Cumhurbaşkanının yetkileri konusunda eleştirilere  yanıt veren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde bir şey daha var. Diyorlar ki 'cumhurbaşkanının yetkileri' Bunu söyleyenler anayasamızın cumhurbaşkanının yetkilerini bugün düzenleyen maddelerini lütfen bir okusunlar. Bugün cumhurbaşkanı en büyük yetkilere sahiptir ama hiçbir sorumluluğu yoktur. Her türlü kararı verebilir. Hükümeti kurma görevini kime vereceği kendisine aittir. İstediği şekilde kullanır ya da kullanmaz. Sorumlu değildir bunda. Kararlar alabilir bundan sorumlu değildir. Hükümeti toplayıp, bakanlara başkanlık etme yetkisi vardır.  Alınacak kararlardan sorumlu değildir. Ama alınan her kararın altında imzası vardır. Bu getirmek istediğimiz yeni sistemle cumhurbaşkanı sorumlu bir cumhurbaşkanı oluyor. Verdiği kararlardan milletine karşı, oyunu aldığı vatandaşlarına karşı sorumlu hale getiriliyor. Bugün sadece vatana ihanetten yargılayabilirsiniz. Onun da hiçbir açıklaması yok ne olduğuna dair. Demek ki ne yapıyoruz, biz çok daha hesap verilebilir şeffaf bir sistem getiriyoruz."
"Engellemeye kalkarlarsa biz de kapı kapı gezer dolaşırız. Herkese anlatırız"
Bakan Çağatay Kılıç, Almanya ve Hollanda'da referandum etkinliklerine izin verilmemesine de değinerek, şunları söyledi:
"Hollanda başbakanı çok vahim bir açıklama yaptı. Dedi ki 'kamusal alanda Türkiye'deki yapılacak olan halk oylamasıyla ilgili çalışma yapmanıza izin veremeyiz, bu doğru değil.' Türkiye'de yıllar yılı kamusal alan diye bir şey icat edildi. Aslında milletin arasında olmayan bir suni ayrılık varmış gibi gösterildi. Hollanda Başbakanı'na buradan hatırlatmak istiyorum. Biz bu tartışmayı bitirdik Türkiye'de, isterseniz bizim yaptıklarımızı inceleyin, siz de ülkenizde bu tartışmayı bitirin. Biz şu anda Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde halk oylaması çalışmalarına devam ediyoruz. Bu hafta ben de gidiyorum bakalım herhalde engelleyeceklerini sanmıyorum. Ama engellemeye kalkarlarsa biz de kapı kapı gezer dolaşırız. Herkese anlatırız."        
Bakan Çağatay Kılıç, 16 Nisan günü anayasa değişiklik sisteminin halk oylamasıyla yürürlüğe gireceğine inandıklarını bildirdi.
Programa AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan ve Fuat Köktaş ile AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel ve Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar da katıldı.