BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ’TAN AVRUPA’YA SERT TEPKİ

09 Mart 2017

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde referandum kampanyalarına izin verilmemesine sert tepki gösterirken, “İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı doğru bir davranış içerisine girerler Avrupalılar diye tahmin ediyorum” dedi.

 Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde referandum kampanyalarına izin verilmemesine sert tepki gösterdi.

Bakan Çağatay Kılıç, bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere gittiği Aydın’da önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemde başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde referandum kampanyalarına izin verilmediğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Bu aralar uluslararası diplomaside ilginç dönemlerden geçiyoruz. İnşallah önümüzdeki zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı doğru bir davranış içerisine girerler Avrupalılar diye tahmin ediyorum” diye konuştu.

“Almanya sistematik olarak bakanlarımızın konuşmasını engelliyor”
Almanya’da sistematik olarak, bir takım teknik bahaneler öne sürülerek Türkiye'den giden bakanların konuşmasının engellenmeye çalışıldığını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
“Ne yaparsanız yapın, ne engel koymaya kalkarsanız kalkın, biz vatandaşlarımızla buluşuruz. Diyorlar ki; ‘biz bunu kasıtlı bir şekilde yapmıyoruz, bazı teknik konular var ondan dolayı oluyor.’ Örneğin halkoylamasında ‘hayır’ diyecek olan Sayın Baykal’a Almanya'da bir salon toplantısında konuşma izni veriliyor. Sayın Baykal o toplantıya gitmedi, doğrusunu yaptı. Ama benim takıldığım nokta gidip gitmemesi değil. Benim takıldığım, nasıl oluyor da ona salon veriliyor, bizim kabinedeki arkadaşlarımıza verilmiyor.”
Bakan Çağatay Kılıç, hafta sonu kendisinin de Almanya’ya gideceğini belirtirken, “Göreceğiz bakalım. Ama merak etmeyin bizi susturamazlar” dedi. 

“Avusturya Başbakanı siyasi bir faciaya imza attı”
Bakan Çağatay Kılıç, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin, "Hollanda, başka ülkelerin seçim kampanyası yapacağı bir yer değil, işbirliği yapmak istemiyoruz" diye bir siyasi faciaya imza attığını belirtirken, Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlükler Partisi Lideri Geert Wilders’a ise sert tepki gösterdi. Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
“Hollanda Başbakanı’nın ülkesinde bir de Geert Wilders diye bir adam var. Bu adam bildiğiniz İslamafobik, ırkçı bir kişi. Açıklamaları da böyle. Bizim tüm inancımıza, kutsallarımıza hakaret eden birisi. Avrupa değerleriyle yakından ilgisi yok. İnsan haklarıyla, fikir özgürlüğüyle değil bunun derdi. Bu bildiğin ülkesinde yabancı istemiyor. Yabancı düşmanlığı nedir ben çok iyi bilirim. Ben Almanya’da doğdum, büyüdüm, çok iyi bilirim. Orada bazı tecrübelerim oldu. Hollanda’daki o ırkçı, yabancı düşmanı adama hiçbir şey demiyorlar, ama bizim bakanlarımız fikirlerini beyan edemiyorlar. Nerede? Kamusal alanda. Bir de kamusal alan lafı etti. Biz bu kamusal alan sözünden çok çektik. Gel istersen anlatalım nasıl aşılması gerektiğini. Biz Türkiye’de aştık bunu. Dolayısıyla dikkatli olmaları lazım.”
“Avusturya Dışişleri Bakanı’nın insanlıkla alakalı olan zenginliğinde bir eksiklik var”
Konuşmasında Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’u da eleştiren Bakan Çağatay Kılıç, “Sürekli konuşuyor. Suriye’den kaçan vatandaşlarla, Suriye’de zulümden ve bir zalimden kaçan kardeşlerimizle ilgili olarak ‘buraya gelmesinler, duvar örelim, tel koyalım’ diyor. Ekonomik varlığı zengin bir ülke Avusturya. Ama demek ki Dışişleri Bakanının insanlıkla alakalı olan zenginliğinde bir eksiklik var” diye konuştu. 
Bakan Çağatay Kılıç, Sebastian Kurz’un siyasi birtakım hevesleri ve hırsları olduğunu ancak gittiği yolun yol olmadığını kaydederek, “Bu ırkçı ve İslamafobik söylemlerle hiçbir yerde başarılı olamaz. Kendi ülkesinin içinde de ayrılığa sebep olur. Bir an önce bu yanlıştan dönüp; doğru şekilde siyaset yapmasını tavsiye ediyorum. Popülist akımlar içerisinde sadece oy peşinde koşarak birtakım uçta duranların, radikallerin istediklerini söylemek veya yapmak size bir şey kazandırmaz. Siyasi olarak da ömrünüz çok kısa olur. Bir duruşunuz, davanız varsa o zaman başarıya ulaşırsınız. Ama demek ki bu arkadaşlar da o da yok” şeklinde konuştu.