BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ; "DIŞİŞLERİ BAKANIMIZA YAPILAN ULUSLARARASI DİPLOMASİDE ÇOK BÜYÜK BİR SKANDALDIR"

11 Mart 2017

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, "Bu gerçekten uluslararası diplomaside çok büyük bir skandaldır." dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Almanya'nın başkenti Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, bugün Hollanda'da yapmayı planladığı toplantıyla ilgili Hollanda makamlarınca hiçbir diplomatik açıklaması olmayan, hiçbir uluslararası kurala sığmayan, seyahat özgürlüğüne, insan haklarına aykırı 'skandal' bir karar verip, Dışişleri Bakanı'nın uçağının Hollanda'ya iniş iznini iptal ettiğini" anımsattı.

"Bu gerçekten uluslararası diplomaside çok büyük bir skandaldır. Neyin amaçlandığı, neyin yapılmaya çalışıldığını gerçekten anlamakta milletimiz güçlük çekmektedir." diyen Bakan Çağatay Kılıç, Avrupa'nın, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bu konuyla ilgili ne tepki göstereceğini, nasıl bir ses çıkaracağını da merak ettiğini söyledi.
Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Düşünebiliyor musunuz? Hollanda'nın içinde siyasetçi olduğunu iddia eden, yabancı düşmanı olan, ırkçı olan bir kişi istediği her türlü zehri akıtacak, ağzından çıkan kötü kelimeleri istediği gibi söyleyebilecek, ama dost ve müttefik olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Dışişleri Bakanı, bakınız konuşma demiyorum, uçağıyla Hollanda'ya iniş iznini alamayacak. Bu açıklanamaz bir şeydir. Bu izah edilemez bir şeydir."
Bakan Çağatay Kılıç, Hollanda Başbakanı'nın daha önce bir takım sözler sarf ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Bu konuda biz kendisine seslenmiştik. Bir Başbakan olması hasebiyle diplomasi anlamında ve uluslararası ilişkiler noktasındaki seviyeyi de tutmaya gayret gösterdik. Ancak şu anda artık seviyenin hiçbir şekilde tutulmaya çalışılmadığını görüyoruz ve Hollanda Başbakanı'na şunu söylüyoruz; Avrupa'daki ve ülkenizdeki göçmen kökenli insanlara karşı, ülkenizde vergi veren, çalışan, ülkenizin gelişimine katkıda bulunan, toplumunuzun gelişimine katkıda bulunan insanlara karşı ayrımcılığı bırakınız. Ülkenizde ayrımcılığı kışkırtan, körükleyen kişilerin de konuşmasına müsaade etmeyiniz." 
AB'yi insan hakları ve insanların fikirlerini dile getirmesi konusunda samimiyete davet eden Bakan Çağatay Kılıç, "Eğer insan hakları diyorsanız, eğer bu anlamda bütün insanların fikirlerini dile getirme konusunda samimiyseniz AB'nin de dost ve müttefik bir ülkenin dışişleri bakanına nasıl iniş izni verilmediği konusunda herhalde Hollanda'dan izahat isteyeceğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten Avrupa'da yaşayan 5 milyonu aşkın Türkiye kökenli vatandaşımız ve Türk vatandaşımız çok incinmiştir. Ciddi anlamda bundan rahatsızlık duymaktadır." ifadelerini kullandı.
Türk vatandaşlarının haklarının gözetilmesi çağrısında bulunan Bakan Çağatay Kılıç, "Sürekli olarak Türkiye ile ilgili açıklamalar yapanlara şunu hatırlatıyorum, ülkenizde yaşayan ve ülkenizin gelişimine katkıda bulunan vatandaşlarımız var. Onların hakkını ve hukukunu gözetmek konusunda sizi dikkatli olmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.
Berlin'de esnaf ziyaretinde bulunan Bakan Çağatay Kılıç, daha sonra Türkiye'de 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasıyla ilgili ülkedeki vatandaşlarla biraya geldi.