CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SAMSUN'DA

28 Mart 2017

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış törenine katılmak üzere geldiği Samsun'da, vatandaşlara hitap etti. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da Samsunlulara seslendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun'da düzenlenen toplu açılış törenine katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce kürsüye gelerek vatandaşlara hitap etti. Bakan Çağatay Kılıç, yaptığı konuşmada, terör örgütlerine tepki göstererek, "Ne yazarlarsa yazsınlar, ne çizerlerse çizsinler. 15 Temmuz gecesi FETÖ terör örgütünün başını çektiği darbecilere, hainlere ve onun uşaklarına karşı Samsun nasıl dimdik durduysa bugün de dimdik. Cumhurbaşkanı'nın yanında nasıl durduysa bugün de yine yanında duruyor. Başbakan'ın yanında nasıl durduysa yine yanında duruyor." ifadesini kullandı.

Millete hizmet etmekten başka amaçları olmadığını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "Size hizmet etmek var ya... Cumhurbaşkanımızın bize göstermiş olduğu o hizmet kervanında yer almak var ya, şereflerin en büyüğüdür. Çünkü bu aziz millete hizmet eden, bu aziz milletin hizmetkarı olan onun gönlüne girer. Bundan gayrı da hiçbir amacımız olmaz." değerlendirmesinde bulundu.
Terör örgütleriyle sonuna kadar mücadele edeceklerine işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, "Bu ülkeye ihanet edenlerle FETÖ'süyle, PKK'sıyla, DHKP-C'siyle, bütün taşeronlarıyla, taşeronlarına hizmet eden ihanet edenlerle, hepsiyle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ya bu millete hizmet edecekler ya bu milletin karşısında eğilecekler ya da kahrolup gidecekler. Birileri 7 Haziran'dan sonra ne dedi. 'Tükürüğümüzde boğarız.' dedi. Değil mi? Hadi gelsin şimdi, yesin bakayım onu." diye konuştu.
"Samsun, inşallah ülkemizin yeni döneminin habercisi olacaktır"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasına, "İstiklal Harbi'mizin müjdeleyicisi Samsun, inşallah ülkemizin yeni döneminin habercisi olacaktır." diyerek başladı.
1919'da Samsun'da yakılan meşalenin, 1922'de İzmir'de düşmanı denize dökene kadar ülkeyi aydınlattığını belirten Erdoğan, Cumhuriyet tarihi boyunca Samsun'un hep hakkı ve hakikati savunduğunu, demokrasi ve kalkınma mücadelesinin ilk safhalarında yer aldığını söyledi. Erdoğan, Samsunlulara, lider şehir olmanın kolay olmadığını ifade ederek, "Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi boşuna Samsunlu bakanlara emanet etmedik." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin 16 Nisan'da yeni bir yönetim sistemine geçme kararı vereceği bir dönemde Samsun'a yine büyük görevler düştüğünü vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"10 Ağustos 2014 seçimlerinde yüzde 66 ile Türkiye'nin doğrudan ilk cumhurbaşkanını, bu kardeşinizi, seçerek göreve getirdiniz. Bu defa cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için oy vereceksiniz. Ülkemizi yeni yönetim sistemine kavuşturacak anayasa değişikliği halk oylamasının önemini sizlerin çok iyi bildiğine inanıyorum ama bu defa Samsun'a yüzde 66 yetmez.
16 Nisan'da çok daha yüksek bir oranda 'evet'te tüm Karadeniz'e, tüm Türkiye'ye örnek olacağınıza inanıyorum. Samsun, büyük Türkiye için 'evet' diyor mu? Güçlü Türkiye için 'evet' diyor mu? Müreffeh Türkiye için 'evet' diyor mu? İstikrarlı Türkiye için 'evet' diyor mu?" 
"Sevgi kardeşimizin kahramanlığı da nesilden nesile aktarılacaktır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun'un aynı zamanda bir şehitler diyarı olduğunu belirterek, Türkiye'nin bölücü terör örgütüne yönelik yürüttüğü mücadelede son bir buçuk yılda 15 şehidinin bulunduğunu dikkati çekti.
Fırat Kalkanı Operasyon'unda ise Samsun'un 3 şehit verdiğine işaret eden Erdoğan'ın alandakiler tarafından konuşması "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganlarıyla kesildi.
Erdoğan, "Samsun'un 15 Temmuz darbe girişiminde bir şehidi bulunuyor. Çok anlamlı, iki çocuğunu tek başına çalışarak büyüten yüreği ülkesi ve milleti için çarpan Sevgi Yeşilyurt kardeşimiz, o gece İstanbul'da yeni adı '15 Temmuz Şehitler Köprüsü' olan Boğaziçi Köprüsü'nde, FETÖ'cü hainler tarafından vurularak şehit edildi. Bu ülkede, Nene Hatun'ların eksik olmayacağını gösteren Sevgi kardeşimizin kahramanlığı da nesilden nesile aktarılacaktır." diye konuştu.   
Arif Nihat Asya'nın "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" şiirinin "Şehitler tepesi boş değil, Toprağını kahramanlar bekliyor. Ve bir bayrak dalgalanmak için, Rüzgar bekliyor." dizesini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Şehitler tepesini boş bırakmayan askeriyle, polisiyle, korucusuyla, erkeğiyle, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Eğer bir gün bile şehitlerimizi unutursak kalbimiz dursun... Biz bu ülkeyi, bu milleti ölümüne sevdik. Bu sevginin önünde hapishane demirleri bile duramadı, bu sevdanın önünde nice tuzaklar, nice çelme takmalar, nice arkadan hançerlemeler duramadı, bu açıdan bizi tankıyla, topuyla darbeciler dahi vazgeçiremedi. Avrupalı, gösterilerine pankartlara resmimizi koyup, kafamıza silah dayıyorlar ya, sanıyorlar ki bu şekilde bizi korkutacaklar, bu yoldan geri döndürecekler. Rabbim ne buyuruyor. 'Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz. Onlar diridirler ancak siz bilemezsiniz."
Erdoğan, İsviçre'de terör örgütü yandaşları tarafından kendisini hedef alan pankartı anımsattı.
Pankartın İsviçre'de yönetimin, polisinin gözü önünde, onların korumasıyla açıldığını söyleyen Erdoğan, "Bu gösteri Alp Dağlarının tepelerinde değil İsviçre Parlamentosunun önünde oldu. Geçin bunları, geçin, siz kimi aldatıyorsunuz. Eğer samimiyetinizi ispat etmek istiyorsanız, ülkenizdeki teröristleri derdest edip kapının önüne koyarsanız, işte o zaman bizim gözümüzde ibra olursunuz. Caddelerinizde teröristler diz boyu dolaşıyor. Almanya'da, Belçika'da, Hollanda'da öyle. Alman polisinin arabasında PKK'lı terörist gösteri yapıyor, arabanın içinde. Elinde bölücü başının posteri. Bunların hepsi elimizde. Biz bunların ne olduğunu biliyoruz." diye konuştu.
"Dersini çalışmadın, okumadın"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yeni modeli kurduk. Cumhurbaşkanı başka bir partinin genel başkanı Başbakan da başka bir partinin genel başkanı oldu. Asıl kavga o zaman çıkacak." sözlerini sarfettiği programın kaydını dinleten Erdoğan, "Şimdi ben bu hayırcılara diyorum ki Sayın Kılıçdaroğlu, kavga etmesinler diye biz bunu birleştirdik ama dersini çalışmadın, okumadın bu maddeleri. Böyle bir şey artık yok. Sadece Cumhurbaşkanı var, onun yanında da bir, iki, bilemedin üç tane yardımcısı var ve kabine." diye konuştu.
"Terörle mücadelede kararlı gidiyoruz" 
Referanduma 18 gün kaldığını belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Durmak yok yola devam. Özellikle hanım kardeşlerimin çok koşturması lazım. Kardeşlerimizin bütün bu gayretleri inşallah 16 Nisan'ı bizim lehimize dönüştürecektir. Tabii çok yalan makinesi çalışıyor. Buna fırsat vermeyeceğiz. Terörle mücadelede kararlı gidiyoruz. Son günlerde Güneydoğu'da, Tendürek Dağları'nda, Bestler-Dereler, Cudi, Gabar'da silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz, korucularımız evelallah inlerine girdi. Şu anda bunların lider kadrolarını yakalıyorlar ve etkisiz hale getiriyorlar. Bu millet askerinin, polisinin, korucusunun, hükümetinin arkasında oldukça hiç endişe etmeyin bu yürüyecektir. Şimdi, öyle bir cevap verin ki tüm Türkiye, Avrupa, dünya duysun. 16 Nisan'da tek millet için evet mi? Tek bayrak için evet mi? Tek vatan için evet mi? Tek devlet için evet mi? Ey dünya Samsun'dan yükselen bu sesi duy. Ey PKK'sından FETÖ'süne tüm terör örgütleri, Samsun'dan yükselen bu evet sizin sonunuzun işaretidir. Kardeşlerim, şehitlerimize tekrar Allah'tan rahmet, gazilerimize şifalar diliyorum."
Cumhurbaşkanının sandıkta seçileceğini, Cumhurbaşkanının ise yardımcılarını seçtikten sonra hükümetini dışarıdan atayacağını anlatan Erdoğan, bu hükümetin de parlamentodaki milletvekilleriyle sürekli kavgalı olmayacağını dile getirdi. Mevcut sistemde bu tür kavgaların, tartışmaların yaşandığını anımsatan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı ile Meclis seçimlerinin bir arada yapılmasının öyle gerekli gereksiz seçim taleplerinin önünü de kapatacağını ifade etti.
Erdoğan, anayasa değişikliği maddeleri arasında seçilme yaşını 18'e indiren maddeye de değinerek, birilerinin gençlere kafayı taktığını, "Çoluk çocukla mı dolduracağız" dediklerini anımsattı.
Alandaki 18-25 yaş aralığındaki gençlerin ellerini kaldırmasını isteyen Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal ne dedi? 'Gençler, Cumhuriyeti size emanet ediyorum' dedi. Ama Gazi Mustafa Kemal'in partisinin şu anda ki başkanı 'Çocukları oraya mı koyacağız' diyor. 25-30 yaş arası parlamentoya son seçimde 5 kişi geldi. Şimdi de diyor ki 'Ankara'daki beyler parlamentoya çocuklarını dolduracaklar' Ayıptır ya ayıptır. Biz gençlerimizle övünüyoruz. 18-25 yaş arası kız-erkek kim hakederse onlar parlamentoya girecektir. 7,5 milyon genç oy kullanacak. Ona göre gençler çok çalışacağız ve inşallah 16 Nisan'da ibreyi 'evet'ten yana döndürmeye var mıyız?" diye konuştu. 
"Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız." ifadesini kullanan Erdoğan, açılış törenine katılan vatandaşlarla birlikte "Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda" şarkısının sözlerini okudu.
Konuşmasının ardından beraberindeki bakanlar ve milletvekilleriyle kurdele kesen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Toplam yatırım bedeli yaklaşık 1,5 milyar lira olan bu eserlerin, Samsun'umuza, tüm Samsunlulara yeni bir diriliş için vesile olmasını temenni ediyorum." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını yapacağı platformda Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şubesi üyeleriyle beraber, kendisini bekleyen kalabalığı selamladı, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, konuşmasının başından itibaren boynunda bulunan atkıyı, alandaki gençlerden birisine hediye etti.