"SPORCULARI DOPİNGE YÖNLENDİRENLER RADARIMIZDA"

24 Ekim 2015

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bakanlığının yaptığı gençlik ve sporla ilgili yatırımların halkımızın refahı, huzuru ve gelişimi için olduğunu söyledi. Bakan Çağatay Kılıç 2002 yılı öncesine kadar Türkiye genelindeki tesis sayısının 1540 civarında olduğunu hatırlatarak 13 yıllık AK Parti iktidarında 1650’den Fazla tesis yapıldığına dikkat çekti.

 Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun’un Atakum ilçesinde Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı sonrası yaptığı konuşmada, Türkiye’de yapılan yatırımların ve projelerin değerlendirilmesi için bu toplantının düzenlendiğini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, AK Parti dönemlerinde ve hükümetlerinde spor altyapısı ile ilgili yapılan yatırımlarda çok büyük bir ivme ve yol kat edildiğini söyledi.
“Önümüzdeki yıl tesis sayısı 1800 civarına ulaşacak”
Medyadaki bazı spor yazarlarının ‘tesisleşme yetmez’ yönündeki eleştirilerini değerlendiren Bakan Çağatay Kılıç, “Ben bunun aksini iddia etmiyorum. Tesisleşme yetmez ama tesis olmadan da olmaz. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri yapılan tesislerle, AK Parti döneminde yapılan tesis sayısına baktığınız zaman, 2002 öncesi Türkiye’de inşa edilen toplam tesis sayısı bin 540 civarındayken, sadece 2002’den bu yana inşa edilen her türlü spor tesisi sayısı bin 650’den fazla. Devam eden tesislerimizle beraber önümüzdeki yıl bin bu rakam 800 civarına ulaşacak” dedi.
Amatör kulüplerin, antrenörlerin ve sporcuların bu imkanları çok iyi şekilde kullanması gerektiğine dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, tesislerin kullanım noktasında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı il müdürlerine, gençlik merkezi müdürlerine ve Kredi ve Yurtlar Kurumu müdürlerine de büyük görev düştüğünü belirtti.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndaki tüm amirler arazide çalışıyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çalışanların masa başında oturarak görev yapmalarının söz konusu olamayacağını söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, “Masa başında yapılması gereken evrak işlerini hızlı bir şekilde takip edip, bitirip, araziye inecekler..… Araziden kastımız şu; görevlerini okullarla, kulüplerle ve sporcularla iç içe yapacaklar. Çünkü onların spor tesislerimizin en üst noktada kapasite kullanımını başarmaları gerekiyor” diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışma yapılarak erken yaştaki çocukların spor kabiliyetlerinin ortaya çıkarılması ve yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Burada federasyonlarımıza da büyük görev düşüyor. Bir federasyonun başarı kriteri bellidir, ortadadır. Yapılan müsabakalarda sporcularının ortaya koymuş olduğu performans en önemli kriterlerden birisidir. Yönetimin aynı zamanda amatörlerle yaptığı ve alttan gelerek geleceğe yönelik hazırlanacak sporcuyu yetiştirme ve bulma noktasındaki performansı da önemlidir” şeklinde konuştu.
“Geçmişte bazı sporcularımızın bazı hatalara düşmelerinin sebebi bilgilendirilmemiş olması”
Sporculara çok erken yaşta beslenme, sağlık ve rakipleri konusunda çok iyi bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, bir sporcunun antrenman yaparken bedensel gelişimini hazırlaması için alacağı gıdanın çok önemli olduğunu söyledi. Hangi maddelerin alınması ve alınmaması gerektiği konusunda sporcuların bilinçlendirilmesinin önemli olduğunun altını çizen Bakan Çağatay kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Biliyoruz ki geçmişte bazı sporcularımız farkında olmadan bazı hatalara düştüler. Farkında olmadan o hataya düşmenin tek bir sebebi olabilir, o da o kardeşimizin o konu hakkında bilgi edinmemiş olmasından veya bilginin ona verilmemiş olmasından. Ortaya konan onca emek, bilinçsizce yapılan bir hata sonucunda sıkıntıya düşüyor. Onun için bunu ciddi anlamda eğitimle içi içe yaparak götürmemiz gerekiyor.”
Belli branşlar için sporcuların vücudun farklı kaslarının geliştirilmesi gerektiğinii vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Diyoruz ya ‘neden bugüne kadar rakiplerimiz çok büyük başarılar elde edebiliyor da biz edemiyoruz?’ diye. İşte bu yaklaşımdan dolayı elde edebiliyorlar. Onlar çok erken yaşta başlayan eğitimle ve profesyonel yönlendirmeyle yapabiliyor” dedi.
“Dopingde sıfır tolerans politikamız devam ediyor ”
Bakan Çağatay Kılıç, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları için hazırlık sürecinden geçildiğini anımsatarak kota alan ve kota almak için mücadeleleri devam eden sporcular olduğunu kaydederken, “Sporcularımız ve takımlarımız var bunların bir kısmı ülkemizde bir kısmı yurt dışında olacak. Burada önemli olan, rakiplerimiz ne yapıyor ortaya ne koyuyor. Ve tabiî ki dopingde sıfır tolerans politikamız devam ediyor. Türkiye, dopingle ilgili büyük sıkıntılar yaşadı. Ama biz doping konusuyla yüzleştik ve halının altına süpürmedik. Nasıl oldu ne oldu kim yaptı bunların hepsini araştıracağız önlemlerini alacağız “ diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç doping konusunda sürekli olumsuz eleştiride bulunan basın mensuplarına Wada’nın Dünya Başkanının ‘dopingle mücadelede yol almak isteyen ülkeler Türkiye’nin mücadelesini örnek alsın’ sözlerini hatırlatarak “ Olumlu anlamda yapılan eleştirileri de köşenizde bir cümleyle dile getirin “şeklinde konuştu. Dopingle mücadelede önemli yol kat edildiği ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Üzüldüğümüz şeyler olacak elbet. Ama şunu da biliyoruz ki çabalarımız sonucunda ciddi yol almış durumdayız. Burada antrenörlere sporculara ve yöneticilere büyük görev düşüyor hepimizin sorumluluğu var.İyi eğitim verip iyi yönlendirip bunu doğru yolda götürmemiz lazım. Sadece sporcular değil onu buraya yönlendiren sevk eden birileri var, onlar da bizim radarımızda. Bu anlamda hiç kimse sorumluluğu üzerinden atmaya kalkmasın. “
“Spor insanları bir araya getiren, enerjilerini olumlu kullanmaya sevk eden bir yaşam tarzı”
Spor Kulüplerine verilen maddi desteğin iyi değerlendirilmesi gerektiğinin üzerinde de duran Bakan Çağatay Kılıç “ Türkiye genelinde, 2012’de 542 amatör spor kulübüne toplam 14 milyon 567 bin lira yardım yapıldı. 2014’de 1287 spor kulübüne 23 milyon 710 bin lira yardım yapıldı. Bunların artması için çalışmalarımız var. Örneğin 2013 – 2014 sezonunda Türkiye’de oynanan müsabaka sayısı 88 bin 640. Bu çok ciddi bir rakam. Sağlıkla ilgili yaptığımız çalışmalarda çok güzel sonuçlar alıyoruz, bunları arttırarak devam edeceğiz. Sporun çok farklı bir özelliği var spor insanları bir araya getiren enerjilerini olumlu anlamda kullanmaları için onları sevk eden bir yaşam tarzı “ dedi.

“Küçük spor kompleksi sayıları 750’yi geçti”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yapılan mahalle tesislerinin önemine değindiği konuşmasında ”Türkiye’de Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın teşvikiyle inşaa ettiğimiz, ‘ halı saha ve basketbol sahaları’ tabiri caizse küçük bir spor kompleksi. Bunların sayısı şuanda 750’yi geçti. Bunlar Türkiye’nin her yerinde yapılıyor geçen akşam Çarşamba’da yeni hizmete girmiş olan bir sahanın ziyaretini yaptık. Gençlerimizin ne kadar aktif bu sahaları kullandığını gördük. 26-28 mahallede, o sahada turnuva düzenleniyor. Orası daha önce toprak ve çok sıkıntılı bir yerdi. Şuanda neredeyse 24 saat esasına göre çalışan ve aktivite yapılan bir saha haline geldi. Yaptığımız ziyaretler esnasında bunu görüyoruz. Sizlerden ricam bunları değerlendirin, özellikle mahalle aralarına yapılıyor bunlar. Aileler de gönül rahatlığıyla bu tip aktivitelere gönderebilsinler diye. Bu çalışmadan inanıyorum ki gelecekte çok daha farklı bir verim verecek bize ” ifadelerini kullandı.
“Bürokrasi engelleyici değil teşvik edici olacak”
Yapılan tesislerin bütün vatandaşların kullanımına açık olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Özellikle sporcu kardeşlerimden bu imkanları sonuna kadar kullanmasını rica ediyoruz. Bürokrasi engelleyici değil teşvik edici olacak. Bizim bakanlığımızdaki memurlar bu sahaların, tesislerin kullanılması için görev yapıyorlar. Bizim memurlarımız sahada olacaklar, spor tesisinde olacak teşvik edecekler. Gençlik ve spor Bakanlığı tesisleri bütün vatandaşlarımızın kullanımına açıktır. Bizim yaptığımız bütün bu yatırımlar milletimizin, vatandaşımızın huzuru rahatı ve gelişimi içindir.’