BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, SAMSUN'DA

20 Ocak 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun’un coğrafi özellikleri ile Türkiye’de farklı bir noktada olduğunu belirtirken, “ Amacımız Samsunumuz'un farklı şekilde hem Türkiye’de hem dünyada anılmasını sağlamak” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Samsun’da düzenlenen Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD2 Programı Lansmanına katıldı. Programın hem Türkiye hem de Samsun için önemine değinen Bakan Çağatay Kılıç, “Buradaki çalışmaların ciddi anlamda desteklenmesi gerekiyor. Üreticilerimizin ve tarımda emek sarf eden tüm vatandaşlarımızın ortaya koymuş oldukları çalışmaların ülkemizin ve Samsunumuzun gelişmesi açısından umut vaat ettiğini ve en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç Avrupa birliği sürecinin tarımsal alanda ülkemize büyük faydalar sağlayabileceğinin altını çizerek, “Daha önce AB Bakanımızla beraber Samsun’da bir program yaptık ve AB formlarından nasıl fayda sağlayabileceğimizi belirlemek için resmi kurumlarla bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunduk. Farkında olmadığımız ve faydalanabileceğimiz konuların olduğunu da herkes fark etmiş oldu. Avrupa Birliği süreci Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlık döneminde başlatmış olduğu müzakere sürecini ortaya koyarken belirttiği gibi stratejik bir hedeftir. Bu hedefe giderken ortaya koymuş olduğumuz çalışmalarda, Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu ve koyacağı bir takım destekler söz konusu. Bunu söylediğimiz zaman desteğe ihtiyacı olan, hibe bekleyen bir ülke olduğumuz algılanmasın” şeklinde konuştu.
“Avrupa Birliği için hem ekonomik hem sosyal değerimiz var”
Avrupa Birliği’nin üye ülkelere verdiği en önemli desteğin tarım alanında olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Avrupa birliği üye ülkelerinin en önemli ortak projelerinden, ortak siyasi çalışmalarından biri zaten Avrupa birliği ortak tarımsal politikalar programıdır. Tüm üye ülkelerin bütçeleriyle beraber tarımın bundan ne kadar faydalanacağı, tarımsal çalışmaların ve üreticilerin bundan ne kadar faydalanacağı ve ne kadar destekleneceğiyle ilgili ciddi müzakereler yapılıyor. Avrupa Birliğine üyelik sürecinde olan ülkelerin  Avrupa Birliği’nin  standartlarına ulaşabilmesi açısından onların da bir destek vermesi çok doğaldır. Geçmişte birçok ülke bundan faydalanmıştır.  Ülkemiz de bu çalışmalardan faydalanmak için  hem çalışmalıdır hem de talepte bulunmalıdır. Çünkü bu kimsenin kimseye bağışladığı bir şey değildir. Hakkımız olan bir şeydir. Bizim de Avrupa birliğine kattığımız birçok hem ekonomik hem sosyal değerimiz var. Bizim şuanda zaten Avrupa birliği içerisinde yaşayan milyonlarca vatandaşımız var.”
 
“Biz, AB’ye çok ciddi katkı veren bir milletiz”
Avrupa Birliği içerisinde çok sayıda Türk vatandaşının olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Oransal olarak vatandaşlarımızın en yoğun yaşadığı ülke Almanya’dır. Tüm AB sınırları içerisinde baktığımız zaman 5 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı şu anda Avrupa Birliği’nde yaşamaktadır. Bazı ülkelere göre hem AB vatandaşıdır, hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Bunu neden söylüyorum. Çünkü biz AB’ye çok ciddi katkı veren bir milletiz. Dolayısıyla buradaki hakkımızın da kullanılması kadar doğal bir şey yoktur” dedi.
“Tarımsal anlamdaki çalışmalar bizi gerçekten ümitlendiriyor”
Samsun ve Türkiye’deki tarımsal faaliyetlerin ümit verici olduğunu kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın daha öncede ortaya koymuş olduğu 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarına bizim tarımsal anlamda gelişerek kalkınarak, kendimizi daha da geliştirerek, yeri geldiği zaman AR-GE’nin en üst seviyeye çıktığı tarımsal çalışmaları yaparak yola devam edeceğiz. Hem Ülkemiz hem de Samsun’da yapılan çalışmaları görünce ciddi anlamda ümitleniyoruz. Yaptığımız temaslarda tarımsal anlamda birçok vatandaşımızla, müteşebbisimizle bir araya geliyoruz. Ve burada tarımsal anlamda gördüklerimiz bizi gerçekten ümitlendiriyor. Zaman zaman bazı aksamalar olur. Bunlar hayatın içinde normal şeylerdir. Bazen çok ciddi miktarda gelir verim, gelişme elde edersiniz. Bazen gelişme biraz daha az olur. Bu ülkelerin ekonomik durumları içerisinde olan şeylerdir. Burada önemli olan şudur; bir araya gelerek birbirine destek olarak geleceğe doğru yürümeye çalışmaktır. Bu herkesin üzerine düşen görevi yapması gereken de bir durumdur” diye konuştu. 
“Amacımız Samsunumuz'un farklı şekilde hem Türkiye’de hem dünyada anılmasını sağlamak”
Samsun’un coğrafi özellikleri ile farklı bir noktada olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Tarımsal anlamda baktığımızda Samsun’un iki büyük ovasıyla farklı bir yeri var. Bafra ve Çarşamba Ovaları, Kızılırmak Deltalarını, Yeşilırmak'ı düşündüğümüzde  Samsun'un çok bereketli toprakları olan bir şehir olduğunu görürsünüz. Ama aynı zamanda doğal güzellikleri de içeren bir şehrimiz " şeklinde konuştu. 
"Tüm bu dengeleri iyi gözeterek tarımsal anlamdaki kalkınmayı, doğal güzelliklerimizi, yapımızı da koruyarak tüm bölgeye ve ülkemize hizmet verebilecek olan ciddi bir potansiyele sahibiz." diyen Bakan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
“Bizim yapmamız gereken bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek. Tarımın sadece bir bölümü mü? Hayır. Çok farklı alanlarda yapabileceğimiz, ARGE ile ortaya koyabileceğimiz yenilikler… Örneğin yeni hayata geçirilen bir ürünün Samsun’dan çıkması, Samsun’un bununla anılması. İşte size katma değer getirecek en önemli unsurlardan birisi bu. Bizim vermiş olduğumuz çaba bu. Amacımız Samsunumuzun farklı şekilde hem Türkiye’de hem dünyada anılmasını sağlamak. Görünürlüğünü artırmak. Samsunumuzun hak ettiği yerde olmasını sağlamak. Samsun şu an olması gereken yerde değil. Bu fikri dile getirmek sizin en doğal hakkınızdır. Biz de Samsun’un çok ileride olması gerektiğine inanıyoruz. Bütün çabamız onun için zaten. Samsun’da bu dinamiklerin hayata geçirilmesi  için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor." 
Samsun'a yapılacak çalışmalar için sorumluluğun öncelikle icrada olduğu belirten bakan Çağatay kılıç Şu anda Samsun’un hükümette temsil ediliyor olması ki... bu gurur bize verildi. Genelde söyle derler “Samsun'un sorunlarını genel kurulda dile getirmek''... Hayır bu tabi ki zaten yapılan ve doğal olan bir durum. Ama sadece sorunlar ve sıkıntılar değil gelecek vizyonu ilerisi için ne yapılabilir. Hangi sektörlerde hangi farklı yatırım alanlarında Samsun daha fazla gelişebilir bunları konuşmamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.
“Samsun'a ne kadar çok misafirimiz gelir ise Samsun o kadar çok tanınmış olur''
Samsun'da turizmin gelişmesinin önemini anlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Bir şehre mümkün olduğu kadar çok ziyaretçi gelmesi yerli ve yabancı olarak söylüyorum.  O şehrin zenginliğidir o şehrin o kentin kendini Türkiye de ve dünyada daha fazla tanıtması anlamına gelir.  Daha fazla tanıtması o şehre daha fazla kişinin gelmesini doğurur. İnsanlar geldiği zaman bir bardak su içseler Samsun'da  bu Samsun'un ekonomisine ve gelişimine katkıdır. Biz sadece o açıdan da bakmıyoruz.  Samsun'a ne kadar çok misafirimiz gelir ise Samsun o kadar çok tanınmış olur.” dedi.
Samsun'un Türkiye Cumhuriyeti'ne giden kuruluş yolunun temellerinin atıldığı illerden bir tanesi olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç “Çanakkale'de milli mücadelenin o ruhunu ortaya koyan  o birlik beraberlik, Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'dan başlattığı istiklal yürüyüşündeki o ruhun devamı olarak baktığımızda Samsun mili mücadelenin meşale şehridir. Bu anlamda zaten çok farklı bir yapısı vardır” ifadelerini kullandı.
“Samsun'daki yaşanmış olan tarihi değerin Samsun, Türkiye ve dünya tarafından bilinmesi gerekiyor''
Panorama 1919 müzesine de değinen Bakan Çağatay Kılıç “Panorama 1919 müzesini harekete geçirdiğimizde bu vizyonu harekete geçirmek için destek olduğumuzda bu adımın altında ne var ?  Samsun'daki yaşanmış olan  bu tarihi değerin hem Samsun tarafından  hem Türkiye hem dünya tarafından bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.
Samsundaki sportif anlamdaki yatırımları da anlatan Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
“Sportif yatırımlar neyi getiriyor? Farklı unsurların, şehrin içindeki sosyal yapıların farklı birimlerde bir araya gelerek gençlerimizin çocuklarımızın birbirlerinin tanıdıkları enerjilerini ortaya koyduğu alanlar. Ulusal anlamda düşündüğümüzde 2017' de yapacağımız İşitme Engelliler Olimpiyatı için ortaya koyacağımız altyapı yatırımlarının da Samsun'un hem gelişimine katkısı hem tanıtımına katkısı yadsınamayacak derecededir. Sayın Cumhurbaşkanımız dün Antalya'da idiler. EXPO'nun nasıl ilerlediğini nasıl çalışmalar yapıldığı denetlemek üzere oradaydılar. Neden çünkü EXPO Antalya'yı farklı bir anlamda tanıtacak olan uluslararası bir girişimdir ve tüm oradaki şehirdeki dinamikler bununla beraber kenetlenmiştir; daha çok tanıtım yapıp şehrini daha fazla tanıtmak için”
“Samsun’un tanıtımı için hep birlikte çalışmalıyız”
Samsun’un tanıtım imkanlarıyla alakalı olan her şeyi hep birlikte  bir araya gelerek kullanılması gerektiğini  kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Bu anlamda tarımsal kalkınmamızı ciddi anlamda destekleyecek olan IPARD  çalışmalarının da çok önem arz ettiğini düşünüyorum ve yüz milyon TL’ye aşkın desteğin daha da artması adına n bizim bunları ciddi anlamda kullanmamız gerekiyor.  Onun için bütün bu  Samsunlu hemşerilerimizden ciddi anlamda bunları bilmelerini rica ediyoruz.  Bunlara başvuruda bulunalım, değerlendirelim. Çünkü  bu imkan bize sunulan bir haktır. Ülkemizin Avrupa Birliği’ne yaptığı katkılar genel anlamda ortaya konulduğunda buna karşılık olarak bu bizim hakkımızdır. İnanıyorum ki bu anlamda hem valiliğimiz, tüm kurumlarımız da bu anlamda bütün Samsun’da bilgilendirme toplantılarını arttırarak buna devam edecektir” şeklinde konuştu.
“AK Parti iktidarları döneminde tarıma verilen destek çok büyüt boyutlara ulaştı”
AK Parti iktidarları döneminde tarıma verilen desteğin çok büyük boyutlara ulaştığına dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Bu desteği,   AK Parti iktidarları döneminde Ziraat Bankası’nın vermiş olduğu kredi oranlarına bakıldığında da görebilirsiniz.  Aynı zamanda sadece verilen destek değil verilen  destekteki örneğin kredilendirmedeki geri dönüşüm oranlarına baktığımızda da  çok ciddi artış var. Bu, sektörde ciddi bir kalkınmanın olduğunu gösterir. Zaman zaman bazı sıkıntılar olabilir. O sıkıntılar yaşandığı zaman da tüm kurumlar her tarafta bir araya gelerek destek olacaktır. Başta finansman sağlayan kurumlarımızın böyle bir durumda en yoğun  destekçi olması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle AR-GE çalışmalarının ciddi anlamda geliştirilmesi konusunda sizlerden ricada bulunuyorum. Çünkü yapacağımız bu çalışmalar bize katma değeri fazla getirecektir. Samsunumuza, Türkiyemize bu katma değerler daha fazla geldiği zaman da hepimiz doğal olarak bundan faydalanmış olacağız” dedi.
“Bu tanıtım programları Samsunumuz ve Türkiyemiz için çok değerlidir”
 Tanıtım programlarının 42 ilde yapılacağını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Samsunumuz da bu 42 ilden birisi konumunda. Onun için bu çalışmalarda lütfen gereken desteği verelim ve gereken şekilde bundan faydalanalım. Bu çalışma, hem Samsunumuz hem de Türkiyemiz için değerli olan bir çalışmadır. Ümit ediyorum ki; önümüzdeki dönemlerde çok daha farklı bir tarımsal kalkınmanın da yaşanacağı Samsunumuzda ve Türkiyemizde tekrar bu tür programlarda bir araya gelip birbirimizle hasbihal edeceğiz."